Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria

Filtry

od do
Oprawa:
Język oryginału:
ISBN:
Deser opowiada historię Nawet filigranowy makaronik może zabrać jedzącą go osobę w zmysłową podróż już od pierwszego spojrzenia do ostatniego gryza. Dla Caroline Khoo ta historia zaczęła się, gdy w jej głowie zakiełkował pomysł na formowanie i dekorowanie deserów. Ta książka zawiera przepisy, sprytne sposoby i wskazówki, jak nadać niepowtarzalny wygląd najpopularniejszym wypiekom: armii nadziewanych kremem bezików, nieskruszenie dziewczęcych babeczek, dekadenckich tart, piętrowych tortów, ciaste...
65,69  119,70 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 54,01 
Zbiór cennych przepisów na zróżnicowane potrawy, które korzystnie wpływają na nasz organizm i są źródłem cennych składników odżywczych. Dokładne instrukcje, pobudzające wyobraźnię zdjęcia i praktyczne informacje sprawią, że przygotowywanie dań stanie się prawdziwą przyjemnością....
12,20  16,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 4,79 
W pięknie ilustrowanym leksykonie znany i lubiany językoznawca, profesor Jerzy Bralczyk, omówił sto osiemdziesiąt "smacznych słów". Są to w większości nazwy apetycznie brzmiących potraw, pozostałe służą jedzeniu lub się z nim kojarzą. Nie jest to jednak przewodnik kulinarny sensu stricto, ponieważ autor przede wszystkim delektuje się nie samym smakiem jedzenia, lecz słowami, ich brzmieniem, urodą i funkcją. Każde hasło zawiera krótki, aczkolwiek treściwy passus etymologiczny, co stanowi dopiero ...
24,04  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 15,86 
Jak powstał język? Jak to się dzieje, że przyswaja go każdy człowiek? Skąd wzięło się tyle podobieństw między językami, skoro każdy z nich powstał na potrzeby innej kultury? Od lat panuje przekonanie, że język jest zakodowany w naszych genach i że istnieje w każdym z nas jako wrodzony i instynktowny byt. Daniel Everett otwarcie kontestuje ten pogląd, dowodząc, że język to narzędzie wynalezione przez człowieka, które można stworzyć na nowo lub dać mu popaść w zapomnienie, tak jak dzieje się to z ...
34,28  59,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 25,62 
Ponad 100 przepisów na soki i koktajle, których każdy chciałby spróbować. W książce znajdują się przepisy na soki, musy, energetyczne drinki bezalkoholowe i toniki, herbaty i gorące napoje, dietetyczne lody i sorbety. Andrew Cooper jest aktorem i modelem. Propaguje zdrowe odżywianie w Wielkiej Brytanii. Nie wyobraża sobie życia bez kolorowych i ultrazdrowych własnoręcznie robionych soków i koktajli. Swoją pasję postanowił połączyć z misją i teraz aktywnie promuje zdrowe żywienie, którego bardzo ...
29,64  39,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,35 
Superrelacja zza kulis programu! Książka dla wszystkich pasjonatów gotowania, jedzenia i magicznego świata telewizji. Kamera, akcja, gotowanie! Czwórka młodych bohaterów Tate, Rae, Caroline, Oliver staje w szranki w jednym z konkursów kulinarnych. Jak wyglądają kulisy telewizyjnych konkursów? Jak dzieci poradzą sobie przy przed kamerami? Jak poradzą sobie z przyrządzaniem wymyślnych dań? Wciągająca, pouczająca, z przepisami. ...
23,79  24,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 1,20 
Rodzinna podróż po krainie smaków W książce Opowieści kulinarne Małgorzata Kalicińska, autorka bestsellerów, oraz jej brat Mirosław Kaliciński, pasjonat gotowania i smakosz, zabierają czytelników w podróż po krainie smaków. Prócz pełnych pasji opowieści o jedzeniu, czytelnik znajdzie tu kilkadziesiąt wyjątkowych przepisów. Każdy z nich wielokrotnie przetestowany przez rodzeństwo Kalicińskich, ludzi, dla których życie musi być pełne smaku. ...
33,28  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 16,62 
Kanapka jest symbolem gastronomicznej prostoty i praktyczności. Co wykwintniejszym podniebieniom jawi się nawet jako symbol konsumpcyjnego prostactwa. Nic bardziej myinego. Przy robieniu kanapek należy kierować się tymi samymi zasadami smakowo-estetycznymi, jakie rządzą w kuchniach największych Mistrzów. Niniejsza książka nie tylko prezentuje kanapkową klasykę, porządkując zarazem sztukę robienia kanapek, ale i ukazuje ogromne bogactwo smaków i możliwości kombinacji poszczególnych elementów w ka...
11,77  15,12 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 3,35 
Kanapka to mały, poręczny przekrój gastronomii, praktyczna, barwna i apetyczna całość. Zastanówmy się więc, czemu właściwie zawdzięcza swą popularność? Cóż, przede wszystkim temu, że posiada wszelkie zalety niezbędne do pozyskania rzeszy fanów. Sprawdza się w pośpiechu życia codziennego (w sam raz do torebki lub nesesera, by cieszyć podniebienie jako przekąska lub szybki lunch), odpowiednio wzbogacona, jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem (wystarczy nieco warzyw i dodatki obfitujące w...
18,42  24,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 6,57 
25,20  35,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 9,80 
Kiedy w 1994 roku Ania i John Borrellowie otwierali swój renomowany dziś hotel nad Jeziorem Białym, gości nie było jeszcze zbyt wielu, dlatego nie zatrudniono na stałe szefa kuchni. Zamiast tego właściciele odkurzyli przywiezione z podróży książki kucharskie i nauczyli młode mieszkanki pobliskiej wsi, jak przygotowywać dania, które wówczas wydawały im się obce i dziwne. Tak powstała oryginalna, bogata, wciąż zmieniająca się karta dań. W kosmopolitycznej kuchni, otwartej i różnorodnej, wykorzys...
34,23  45,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,77 
Uwielbiam! Czasem mam ochotę na czystą kaszę jaglaną bez żadnych dodatków. Taka kasza ma magiczne działanie. Wzmacnia od środka. Przywraca do równowagi. Uspokaja żołądek. Pieści skórę. Kiedy wracam z dalekiej wyprawy przez trudne zakątki świata, gdzie się zmęczyłam, głodowałam, a czasem byłam zmuszona jeść to, czego nie lubię i co mi nie służy, zawsze zaczynam od kaszy jaglanej. Zdarza się, że przez trzy dni jem tylko głównie kaszę jaglaną, bo mam na nią tak wielką ochotę. I naprawdę porcja zdro...
35,04  59,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 24,86 
Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywil...
20,43  24,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 4,47 
Takiej książki o kaszach jeszcze nie było! Nastaw się na zdrową dietę, która nie tylko uwolni Cię od wielu dolegliwości, ale także sprawi przyjemność Twojemu podniebieniu: 5 posiłków dziennie, trzy 7-dniowe plany żywieniowe oparte w całości na kaszy jaglanej, gryczanej i komosie ryżowej. Oprócz tego porcja solidnej wiedzy, którą dzielą się z nami autorzy przepisów, twórcy cieszącego się ogromną popularnością bloga naszakasza.pl ...
25,31  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 14,59 
Gruzja zachwyca, a jej kuchnia uzależnia. Ta książka wyjaśnia dlaczego. Czytajcie, gotujcie i jedzcie! Marcin Meller Przepisy, które oddają sprawiedliwość kuchni i smakom fascynującego Kaukazu pomostu łączącego Europę z Azją. Książka jest sentymentalną podróżą autorki kulinarnym szlakiem jej ormiańskiej rodziny. Olia Hercules za cel bierze sobie odtworzenie oryginalnych przepisów i smaków Kaukazu. ...
44,44  59,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 15,55 
Niektórzy mawiają, że najlepsza kawa jest czarna jak piekło, mocna jak śmierć i słodka jak miłość. Ale gatunków i sposób parzenia jest tak wiele, że osoby, które wolą łagodniejsze smaki również znajdą coś dla siebie. Wyśmienity smak kawy zależy zarówno od gatunku, jakości ziaren i wody, ale również od sposobu parzenia. W prezentowanej książce doświadczony barista zdradza tajniki przygotowania tego szlachetnego napoju oraz sposoby jego dekoracji. Prezentuje również sprawdzone przepisy na kawy sma...
9,49  9,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 0,50 
Większość z nas zaczyna dzień od kawy  -  w kubku lub filiżance, z mlekiem albo czarnej. Bez kawy trudno sobie wyobrazić poranki, spotkania towarzyskie czy ciężki dzień w pracy, a rytuał jej parzenia oraz wydobywający się przy nim zapach działają na naszą wyobraźnię... Kawa to napój z przeszło tysiącletnią tradycją. Przywieziona do Europy przez Arabów, od wieków wzbudza ogromne emocje. Brązowe ziarenka słyną z niemal terapeutycznych właściwości - napar z nich zwalcza zmęczenie, poprawia konce...
22,44  29,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 7,46 
Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki. Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy po karaibsku, Royal Coffee) oraz wykonywania na ich powi...
28,94  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,96 
Podobno w żyłach lekarzy płynie kawa, programiści zamieniają kofeinę w kod, a technicy laboratoryjni rodzą się z kubkiem kawy w dłoni. Kawa to najpopularniejszy napój na świecie. Wielu z nas nie może bez niej żyć: niektórzy zadowalają się rozpuszczalną zalewaną wrzątkiem, inni nie mogą się obyć bez ekspresu do kawy, są też i tacy, którzy weszli na wyższy poziom wtajemniczenia i przepadają za arabicą z chemexa. Z tej książki dowiesz się, co naprawdę przyciąga nas do kawy, co wpływa na jej smak, c...
44,91  59,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 15,08 
Profesjonalne przygotowanie i eleganckie podawanie kawy Nie wyobrażasz sobie początku dnia lub spotkania towarzyskiego bez filiżanki aromatycznej kawy z pysznymi dodatkami? Zastanawiałeś się kiedykolwiek, jak profesjonalny barista wyczarowuje niezwykłe wzory na powierzchni kawy? Sięgnij po tę książkę i stwórz z codziennego napoju wyjątkowe dzieło sztuki. Dzięki prostym opisom i szczegółowym fotografiom nauczysz się krok po kroku przyrządzania różnych rodzajów kawy i kawowych drinków (m.in. kawy ...
25,74  34,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 9,25 
20,87  34,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 14,12 
Jeżeli uważasz, że nigdy nie nauczysz się gotować, sięgnij po zawarte w tej książce przepisy oraz ilustrujące je krok po kroku zdjęcia, a w ciągu 24 godzin - uwierz mi - zaczniesz przyrządzać naprawdę pyszne potrawy. Gotowanie dań od podstaw jest jedną z podstawowych umiejętności, a jej posiadanie pozwoli ci zaoszczędzić nieco pieniędzy, sprawi sporo radości i skieruje ciebie, twoją rodzinę i przyjaciół na drogę do zdrowszego stylu życia. Każdy może nauczyć się gotować. Kiedy już zarazisz się ba...
51,60  69,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 18,39 
Mięso indyka, gęsi lub kaczki jest wykwintne a zarazem odznacza się znakomitymi właściwościami dietetycznymi. Książka zawiera 121 sprawdzonych propozycji na potrawy z indyka, gęsi i kaczek. Znajdują się pośród nich oryginalne receptury z kuchni innych narodów, jak również polskie dania zarówno te tradycyjne, jak i współczesne. Można na domowy obiad przygotować roladki z indyka lub żołądki gęsie po alzacku. Gęsia szyja nadziewana to dobra pozycja na kolację czy kaloryczne śniadanie. A sałatka z k...
21,70  29,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 8,20 
Nie ma jednej kuchni greckich wysp - kulinarnego kanonu, który powtarzałby się na domowych i tawernianych stołach zarówno na Cykladach czy Sporadach, jak i na Wyspach Jońskich czy Dodekanezie. Każda wyspa to inny smak, który jest wypadkową jej odmiennej historii, kultury, specyficznego klimatu, wiatrów, które nad nią wieją lub nie wieją, i ludzi, którzy tam przybyli lub już wyjechali. Dionisios Sturis, niczym wytrawny poszukiwacz skarbów, odwiedza kolejne archipelagi i kulinarne zakątki, by słuc...
51,47  79,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 28,52 
Czy można gotować dla całej rodziny, będąc na keto? Tak! Nawet wtedy, kiedy tylko ty jesteś na diecie. Nie musisz planować codziennie kilku posiłków i gotować dwóch różnych obiadów - przepisy z tej książki z łatwością dopasujesz do potrzeb innych domowników! Chcesz stracić zbędne kilogramy? Szukasz przepisów bez dodatku cukru, mąki pszennej lub glutenu? A może po prostu lubisz dobrą, zdrową kuchnię i poszukujesz przepisów na wartościowe potrawy? Michał i Paulina Warchała udowadniają, że dieta ke...
42,51  65,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 22,49 
Książka z serii "Sekrety polskiej kuchni". Autor przedstawia zasady domowego wyrobu wędlin, etapy ich przygotowania oraz zasady peklowania, wędzenia i parzenia. Znajdziesz tu także wiele przepisów na kiełbasy, szynki, rolady, produkty z podrobów oraz mięsa na zimno....
15,44  19,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 4,55 
Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, autorzy bloga Gotujzpasja.pl, specjalnie na potrzeby tej publikacji przygotowali aż 105 pomysłowych przepisów, a wszystkie z kaszą w roli głównej. Autorzy z jednej strony na nowo odkrywają tradycję i proponują klasyczne dania we współczesnej odsłonie, a z drugiej - wprowadzają kulinarne nowinki i zaskakują kucharską inwencją. Wszystkie propozycje posiłków zilustrowane są wysmakowanymi, autorskimi zdjęciami. Blisko trzy czwarte przepisów to propozycje bezmięsne, ...
45,28  67,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 22,62 
Zdrowie zakręcone w słoikach Kiszenie i fermentacja z dr Ewą Dąbrowską to kolejna książka pokazująca bogactwo kuchni roślinnej. Kiszonki wspomagają układ odpornościowy i pokarmowy, ponieważ naturalny proces konserwowania nie pozbawia produktów ich składników odżywczych. Dlatego fermentowana żywność jest wyjątkowo zdrowa. Jeśli nie masz piwnicy lub chłodnego miejsca nie martw się. Wcale nie potrzebujesz ogromnych beczek czy słoików. Z tym poradnikiem kiszenie jest naprawdę proste! W książce znajd...
27,08  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 12,82 
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku naturalnie, zdrowo i smacznie.<BR>Aleksander Baron charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę z...
22,34  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 17,56 
Autorskie przepisy Aleksandra Barona na łatwe, szybkie i oryginalne dania z kiszonek: sorbet z fermentowanego melona z szałwią, rzodkiewki w czarnej soli i krem z dyni w maślance. Tradycyjne potrawy w nowej aranżacji bigos z ogórków, żur na zakwasie z kaszy gryczanej czy gołąbki w liściach jarmużu. Nieoczywiste zestawienia, gwarantowany efekt. I w dodatku naturalnie, zdrowo i smacznie.<BR>Aleksander Baron charyzmatyczny szef kuchni znanej warszawskiej restauracji Solec 44. Pierwszą kiszonkę z...
44,04  64,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 20,86 
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.