Opis
Kanapka to mały, poręczny przekrój gastronomii, praktyczna, barwna i apetyczna całość. Zastanówmy się więc, czemu właściwie zawdzięcza swą popularność? Cóż, przede wszystkim temu, że posiada wszelkie zalety niezbędne do pozyskania rzeszy fanów. Sprawdza się w pośpiechu życia codziennego (w sam raz do torebki lub nesesera, by cieszyć podniebienie jako przekąska lub szybki lunch), odpowiednio wzbogacona, jest pełnowartościowym, zbilansowanym posiłkiem (wystarczy nieco warzyw i dodatki obfitujące w białko roślinne lub zwierzęce), nęci i kusi paletą żywych kolorów ( a przecież każdy wie, że je się oczami), a oprócz tego budzi rozkosz podniebienia delikatnym smakiem (nierzadko podkreślonym za pomocą przepysznych sosów i przypraw).
Podsumowując, kanapki nie powinno się spychać na koniec listy kuchennych znakomitości i traktować wyłącznie jako szybką i tanią przekąskę dla dzieci. Wprost przeciwnie, należy postawić ją na równi z pełnoprawnym, pieczołowicie przygotowanym posiłkiem. A zatem, zamiast sporadycznie olśniewającego kopciuszka, kanapka powinna stanowić godny substytut dla lunchu lub śniadania, być księżniczką, której hołd ostatnio składają nawet najznamienitsi kucharze świata.
Academia Barilla, międzynarodowy ośrodek zajmujący się promocją włoskiej kuchni na świecie, wyselekcjonował pięćdziesiąt przepisów na kanapki przez duże K. Nie są to byle jakie, szybkie przekąski na ząb, ale prawdziwe rarytasy (w końcu, nawet miłośnicy dobrego jedzenia czasami potrzebują solidnej porcji energii bez konieczności zasiadania przy wystawnym stole). Pieczywo z dodatkami może wspiąć się na gastronomiczne szczyty, o ile tylko dodatki te są dobrej jakości składnikami, a cały projekt opiera się na ich prawidłowym doborze oraz wyczuciu stylu. Dzięki wspaniałym, tradycyjnym produktom z różnych regionów Włoch, kanapka może zamienić się w małe, smakowite arcydzieło kulinarnej sztuki.
Podsumowując, kanapki nie powinno się spychać na koniec listy kuchennych znakomitości i traktować wyłącznie jako szybką i tanią przekąskę dla dzieci. Wprost przeciwnie, należy postawić ją na równi z pełnoprawnym, pieczołowicie przygotowanym posiłkiem. A zatem, zamiast sporadycznie olśniewającego kopciuszka, kanapka powinna stanowić godny substytut dla lunchu lub śniadania, być księżniczką, której hołd ostatnio składają nawet najznamienitsi kucharze świata.
Academia Barilla, międzynarodowy ośrodek zajmujący się promocją włoskiej kuchni na świecie, wyselekcjonował pięćdziesiąt przepisów na kanapki przez duże K. Nie są to byle jakie, szybkie przekąski na ząb, ale prawdziwe rarytasy (w końcu, nawet miłośnicy dobrego jedzenia czasami potrzebują solidnej porcji energii bez konieczności zasiadania przy wystawnym stole). Pieczywo z dodatkami może wspiąć się na gastronomiczne szczyty, o ile tylko dodatki te są dobrej jakości składnikami, a cały projekt opiera się na ich prawidłowym doborze oraz wyczuciu stylu. Dzięki wspaniałym, tradycyjnym produktom z różnych regionów Włoch, kanapka może zamienić się w małe, smakowite arcydzieło kulinarnej sztuki.
Inne tego autora
Czy jest coś przyjemniejszego niż relaksujący posiłek na świeżym powietrzu na werandzie lub w ogrodzie, późną wiosną lub wczesnym latem? Gdy zapada zmrok, węgle na grillu jarzą się czerwonym światłem, a powietrze wypełnia cudowny zapach pieczonego mięsa, któremu trudno się oprzeć. Sącząc z kieliszka dobre wino lub popijając chłodne piwo, niecierpliwie oczekujesz kolejnej przyjemności: skosztowania soczystego befsztyka, wyśmienitego łososia lub smacznej polenty z serem gorgonzola. Powoli nadchodz...
18,42 zł
24,99 zł
Oszczędzasz: 6,57 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
17,99 zł
24,99 zł
Oszczędzasz: 7,00 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
17,99 zł
24,99 zł
Oszczędzasz: 7,00 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Cóż może być wspanialszego od uroczej sałatki zachwycającej bogactwem kształtów, kolorów, smaków i aromatów? Sałatki działają na wszystkie zmysły i otwierają przed nami świat radości i przyjemności, który dzielimy wraz z rodziną i przyjaciółmi? Wnoszą świeżość i harmonię do naszych posiłków. Od najprostszych - jak świeżo zerwana sałata z odrobiną oliwy, soku cytrynowego i soli - do wyrafinowanych, mistrzowskich kombinacji ziół, kwiatów, owoców, mięs i ryb, niczym małe ,,dzieła sztuki" żywcem prz...
17,99 zł
24,99 zł
Oszczędzasz: 7,00 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Długa i fascynująca historia makaronu pozostawiła ślady na całym terytorium Włoch. Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów Etrusków i Rzymian. W średniowiecznych zapisach pojawiają się informacje o suszonym makaronie na Sycylii. I dalej, od czasów renesansu dokumenty prowadzą nas od narodzin pierwszych wytwórni makaronu w Ligurii i Neapolu, poprzez liczne transformacje wzajemnie wpływających na siebie technologii produkcji i wymogów smakowych, aż po ich stan obecny. Historia makaronu we Włoszech...
17,99 zł
24,99 zł
Oszczędzasz: 7,00 zł
Cena sugerowana przez wydawcę