Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kasze. Polska specjalność
-18%

Kasze. Polska specjalność

Alina Stradecka , Aleksandra Chomicz

Wydawnictwo:Świat Książki
Autor: Alina Stradecka , Aleksandra Chomicz
Liczba stron: 128
Oprawa: skórzana
Język oryginału: polski
Rok wydania w Polsce: 2014
Format: 16.0x21.5cm
ISBN: 9788379430482
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788379430482
Kasze. Polska specjalność
Cena sugerowana przez wydawcę:
24,90
20,43
Oszczędzasz: 4,47

Opis

Kasze uważane były za prymitywną strawę ludzi ubogich. Prawie nieznane w krajach zachodniej Europy, u nas zajęły pozycję tylko dodatku do dań mięsnych. Prawdziwe zalety kasz odkryto dopiero w drugiej połowie XX wieku i od tego czasu zrobiły karierę w światowej kuchni. Dowiedziono, że poza cenionym przez wegetarian białkiem roślinnym, skrobią oraz składnikami mineralnymi (potas, fosfor, magnez) i witaminami z grupy B, zawierają sporo błonnika. Mówi się również, że zapobiegają wielu chorobom cywilizacyjnym, jak miażdżyca czy rak jelita grubego.
Wobec tych argumentów, pojawiło się na naszych stołach sporo potraw z kasz. Jedne pochodzą z kuchni staropolskiej, inne, jak bolońska polenta czy owocowo - mleczne zupy z kaszy manny, z różnych kuchni narodowych i częściowo się już u nas przyjęły. Całkowitą nowością są sałatki na bazie ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej, orkiszowej czy afrykańskiego kuskusu.
Wszystkim na pewno przypadnie do gustu ich smak - delikatny i łatwo zmieniający się pod wpływem nowych przypraw.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.