Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria

Filtry

od do
Oprawa:
Język oryginału:
ISBN:
Grzegorz Łapanowski znany m.in. z warszawskiego Food Lab Studio, z Fundacji Szkoła na Widelcu, z telewizji, od lat gotuje, szkoli kucharzy i pracuje z dzieciakami. I o czym pewnie nie wszyscy wiedzą notuje w swoim kajecie najlepsze kombinacje składników. To kucharz z pasją, wciąż głodny nowych odkryć. ...
58,55  79,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 20,45 
Nowa książka kucharska autorki „Ciast, ciastek i takich tam”: 73 przepisy na przetwory podane w niezwykłej formie graficznej. „Z działki, z lasu i takie tam” to nietypowa, trochę sentymentalna, a trochę zwariowana, pachnąca latem książka kucharska dla miłośników przetworów. Zawiera sprawdzone przepisy na powidła, dżemy, konfitury, pasty, marynaty, soki, nalewki i inne napoje. Ręcznie pisany tekst, smaczki potocznej polszczyzny kuchennej, nonszalanckie ilustracje, stare rodzinne fotografie czynią...
26,61  35,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 8,39 
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
5,03  6,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 1,96 
wyd. Olesiejuk Sp. z o.o.
5,03  6,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 1,96 
Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (...). Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość...
25,13  34,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 9,77 
Proste i szybkie przepisy na dania niskotłuszczowe. Wskazówki krok po kroku, informacje o rzeczywistym czasie przyrządzania. Informacje o wartości kalorycznej każdej potrawy. Dania łatwe w przygotowaniu, niewymagające wykorzystania specjalistycznego sprzętu kuchennego. Każdy przepis wypróbowany i dokładnie przetestowany....
4,99 
Zwycięzca V edycji polskiego MasterChefa zaprasza na wielką ucztę, która zachwyci każdego. W menu znajdziemy między innymi przepisy na owocową kaczkę, krewetkowe curry czy chrupiącego łososia z salsą. Nie zabraknie również słodkich przysmaków różanych markiz, trufli czekoladowo-miętowych i bezowego torciku. Wszystkie potrawy, których przepisy zostały zamieszczone w tej książce, zostały przygotowane z miłością i pasją. Zapewniamy, że smakują wyśmienicie! ...
35,93  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 13,97 
Ma szelmowskiurok, dlatego kochają go wszystkie gospodynie.Bez trudu skłania je do dzielenia się z nim nawet najsekretniejszymi przepisami. Tomasz Jakubiak w kolejnej odsłonie przebojowej serii zKuchni +Z miłości do lokalności rusza w Polskę, by szukać tego, co lokalne, naturalne i wyjątkowe w smaku. W książce o tym samym tytule miłośnicy polskiej kuchni znajdą 70 przepisów na nowoczesne dania z tradycyjnych polskich produktów. W Polsce Jamie Oliver nie ma czego szukać.My tu mamy Jakubiaka. ...
29,19  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 20,71 
Skąd wzięło się przekonanie, że musimy dokonywać wyboru między ogrodem pięknym a ogrodem użytecznym, dającym produkty na nasz stół? Między klombem kwiatowym a warzywną grządką? Tymczasem wiele roślin, które pielęgnujemy, aby cieszyły nasz wzrok, równie dobrze jak we flakonie sprawdza się na talerzu! Przedstawiamy w tej książce 60 roślin, których urodę podziwiamy, nie wiedząc, że można wykorzystywać je w kuchni, robić z nich ciasta, napoje, sałatki, przetwory, sosy czy używać do dekoracji potraw....
19,68  29,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 9,32 
Las jest kolebką naszej cywilizacji. Dla praprzodków człowieka stanowił naturalne schronienie i podstawę zaopatrzenia w żywność. Współcześnie las, uzupełniający produkty z pól, zyskał funkcję rekreacyjną - najczęściej kojarzoną z grzybobraniem. Oprócz grzybów las dostarcza nam również jagód, owoców, które mogą wzbogacić stół i spiżarnię, orzechów, i roślin zielnych. I o wykorzystaniu tych darów traktuje niniejsza książka. Metody utrwalania darów lasu, aby wykorzystać je z największym pożytkie...
15,19  19,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 4,80 
Pełna smaków książka Macieja Regulskiego, laureata wyjątkowej, jubileuszowej edycji programu MasterChef Polska. To prawdziwa skarbnica pyszności. Spotkanie we dwoje, rodzinna kolacja wigilijna, obiad w azjatyckim stylu, a może impreza dla przyjaciół z hiszpańskimi przysmakami? W każdym rozdziale znajdziesz przepisy z różnych zakątków świata od dań klasycznych po autorskie wariacje z nutą szaleństwa. Z różnych stron świata zachwyca i inspiruje. Nie tylko zachęca do przygotowania skomponowanych pr...
16,35  69,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 53,55 
Każdy z nas ma czasem kulinarne zachcianki! Nie chcesz spędzać w kuchni kilku godzin ani szukać jedzenia na telefon? Darek Kuźniak podsunie ci pomysły na coś szybkiego i smacznego ze składników, które masz pod ręką. Coś słodkiego: naleśniki z pomarańczami / zapiekane owoce Dla wegetarian: tagliatelle ze szpinakiem / kaszotto Mała przekąska: tosty z boczkiem i sadzonym / omlet ze szpinakiem Na upalny dzień: surówka z młodej kapusty / chłodnik z melona i ogórka Dla dwojga: krem z białych warzyw / ...
33,86  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 16,04 
Zakochani w kuchni to wyjątkowa książka kucharska, przeznaczona dla nowożeńców rozpoczynających wspólne życie. Ułatwi pierwsze kuchenne zmagania i rozbudzi radość ze wspólnego gotowania i smakowania. Pomoże stawić czoła kulinarnym wyzwaniom, które napotykamy na nowej drodze życia. Zawiera zbiór przepisów dla zabieganych osób, które pragną celebrować jedzenie jako źródło radości. Zakochani w kuchni to idealny prezent na ślub lub wesele. Książka podzielona jest na rozdziały odpowiadające sytuacjom...
51,44  69,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 18,46 
Można je przygotować z wielu składników: z makaronu, ryżu, kasz, warzyw, ziemniaków, mięsa, drobiu itp. Składniki mogą być gotowane, pieczone, rzadziej surowe, i można je łączyć niemal dowolnie, kierując się wyobraźnią kulinarną. Zapiekanki dają spore pole do popisu. Sprawdzają się jako dania obiadowe, kolacje, desery, mogą być serwowane na ciepło lub zimno. Korzystając z prostych przepisów, przygotowuje się w kilkanaście minut, choć oczywiście można też wykazać się kunsztem kulinarnym, przyr...
5,99 
Zapiekanki dają spore pole do popisu w kuchni. Można je przygotować z rozmaitych składników: mięs, warzyw, serów, makaronów, kasz, ryżu, ziemniaków, wędlin. Składniki mogą być gotowane, pieczone, czasem nawet surowe. Można je łączyć prawie dowolnie, kierując się swoim smakiem i kulinarną wyobraźnią.  Zapiekanki mogą być przygotowane jako danie obiadowe, na kolację i – oczywiście – na słodko jako deser. Nie wymagają zbyt wiele pracy, chociaż – jeżeli mamy czas – można wykazać się prawdziwym talen...
11,44  12,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 1,55 
Zapiski kulinarne na każdą porę roku to książka nieco zaskakująca, bowiem tym razem Ewa postanowiła wydać coś w rodzaju zeszytu, na kartach którego każdy czytelnik będzie mógł zapisać własne receptury, a następnie umieścić je w spisie treści. Całość podzielona jest na cztery części, odpowiadające porom roku. We wstępie Ewa wspomina o pierwszym zeszycie kulinarnym, który założyła mając zaledwie 11 lat. Pisze też, iż nadal mimo postępu technologicznego lubi spisywać receptury odręcznie, a jeśli ak...
18,37  24,15 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 5,78 
Liczbę roślin warzywnych uprawianych na świecie szacuje sie na około 250 gatunków, z czego w naszym kraju znane jest tylko około 50. Z tych względów warto wprowadzić i spopularyzować gatunki dotychczas mało znane, które odznaczają się wysoką wartością odżywczą i z powodzeniem mogą być uprawiane w klimatyczno-glebowych warunkach naszego kraju. Niektóre z tych gatunków, na przykład pasternak czy soczewica, bardzo często gościły na stołach dawnej Polski. Były składnikami wielu naszych tradycyjnych ...
30,13  39,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 9,77 
Czy wiesz, że zupa cebulowa była niegdyś przysmakiem zarezerwowanym dla szlacheckich stołów? I że niegdyś piece do wypiekania chleba znajdowały się jedynie w dworskich kuchniach? Czy wiesz, czym różni się popularny na dawnych szlacheckich stołach kapłon od zwykłego koguta? Proste, zdrowe i smaczne przepisy kuchni staropolskiej przygotowane i zaserwowane przez Remigiusza Rączkę, znanego i lubianego śląskiego kucharza i restauratora. Jego kulinarne popisy mamy okazję podziwiać w programach TVP3 Ka...
30,47  44,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 14,43 
Letnie słońce wypełnia owoce i warzywa smakiem, kolorem i aromatem. Jesienią chcielibyśmy zatrzymać to wspomnienie w słoikach w postaci przetworów, nalewek, soków, by móc rozkoszować się smakiem lata przez cały rok. Koneserom kuchni, smakoszom, gospodyniom i wszystkim, dla których jedzenie to przyjemność, podpowiemy: - Kiedy przypada sezon na robienie sałatki warzywnej w occie? - Jaka papryka najlepiej nadaje się do przetworów? - Co to jest chutney i jak go przygotować? - Co można zrobić z kwiat...
45,55  59,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 14,35 
Ukryte w cienistym półmroku żywopłotów i krzewów, rosną niepozorne owoce raz po raz ukazują się naszym oczom, czasem są żywej barwy, czasem się kamuflują, zawsze bogate w składniki odżywcze, prawdziwe delicje, małe szkatułki ze słońcem. (fragment) Czy zdarzyło Ci się kiedyś otworzyć słoik powideł i poczuć zapach skąpanego w słońcu sadu, z którego pochodziły owoce? Anastasia Zanoncelli snuje opowieść o skarbach natury, które przez wieki inspirowały artystów, przywołuje słodkie wspomnienia i histo...
17,93  24,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 6,97 
Cóż może powstać z połączenia pasji, determinacji i poczucia humoru? Odpowiedź jest prosta znakomite potrawy. I takie właśnie dania znajdziecie w książce zwycięzcy programu MasterChef 2019 Grzegorza Zawieruchy. Grzegorz ma doskonałe wyczucie smaku i do gotowania przystępuje z pełnym zaangażowaniem. Dzięki jego książce przeżyjecie kulinarną przygodę. Przeniesiecie się do wspomnień z dzieciństwa, poczujecie morską bryzę i wiatr w żaglach oraz doświadczycie wysublimowanej kuchni mistrzów. Zawieruch...
14,02  59,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 45,88 
Najlepsi na świecie szefowie kuchni sami hodują rośliny, których używają, przyrządzając swoje wybitne potrawy. Teraz możesz do nich dołączyć z kompleksowym przewodnikiem po sezonowej kuchni. Jak uprawiać zioła, pomidory, szczypior i wiele innych warzyw, żeby mieć najlepsze zbiory? Jak przechowywać warzywa i owoce, żeby nie straciły niebywałego smaku jesieni, zapachu lata czy wiosennej świeżości? I w końcu, jak połączyć najlepsze jakościowo produkty pochodzące z własnego warzywnika lub od lokalny...
41,18  54,99 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 13,81 
Zbrodnia i wina to zbiór lekkich i anegdotycznych opowieści o kilkunastu regionach winiarskiego świata, a każda z nich rozpoczyna się od autentycznej historii kryminalnej, w której wino pełni kluczową rolę. Autor prowadzi czytelnika śladem największych afer w dziejach światowego winiarstwa związanych z fałszowaniem wina, truciem jego konsumentów, podkładaniem bomb pod jego składy, a nawet topieniem w nim angielskich książąt. Jednocześnie, jest to w pełnym tego słowa znaczeniu przewodnik po najwa...
34,99  45,00 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,01 
Odkryj mroczne tajemnice znanych win i winnic świata. Poznaj opowieści z podróży do miejsc, w których wino i zbrodnia tworzą fascynujący duet. Jeśli ludzie dla butelki wina skłonni są zabijać, kraść, szantażować, truć, to w tym winie musi coś być! Michał Bardel, niczym winiarski Sherlock Holmes, tropi sensacyjne zniknięcia beczek wina w Toskanii, demaskuje langwedockich winiarzy-terrorystów, a w zuryskiej katedrze bada kielich z zatrutym winem. Wszystko to uzupełnia rzeczowa wiedza znawcy i za...
26,13  34,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 8,77 
Każdy z nas chce cieszyć się zdrowiem i być w jak najlepszej formie. Na to, jak się czujemy wpływa sposób odżywiania. Gordon Ramsay przedstawia oryginalne pomysły na zdrowe śniadania, obiady, posiłki dla dzieci, potrawy z grilla, kolacje, desery oraz przekąski podawane w czasie spotkań towarzyskich. Prezentuje również metody zdrowego gotowania, które nadają potrawom optymalny smak. Zdradza także, które produkty zdrowej kuchni preferuje....
53,12  69,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 16,78 
Kuchnia polska jest bardzo bogata i urozmaicona. Odpowiedni dobór potraw z tego skarbca oraz (czasami) niewielkie modyfikacje przepisów zapewnią nam dietę zdrową, niezbyt drogą, a jednocześnie smaczną i urozmaiconą. Znajdziemy w niej receptury wegetariańskie, wegańskie, a także te dobre dla cukrzyków czy bezglutenowców....
22,32  32,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,58 
Sposób żywienia w najwcześniejszych latach jest sprawą niezwykle ważną. Już w dzieciństwie kształtują się bowiem nawyki żywieniowe, a błędy popełnione w tym okresie dają o sobie znać w późniejszym wieku. Cukrzyca, otyłość, miażdżyca to tylko niektóre z długiej listy chorób, które zaczynają się bardzo wcześnie, a odpowiedzialność za nie częstokroć spoczywa na rodzicach. Jak zatem ustrzec dzieci przed skutkami niewłaściwego odżywiania? Najlepszą radą jest zmiana nawyków żywieniowych, a przede wszy...
16,89  24,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 8,01 
Kolejna książka, której bohaterką jest Lamelia Szczęśliwa – bardzo szczęśliwa kobieta. Od dziesięciu lat jest na emeryturze. Kocha komputery, bo są nieprzewidywalne. I książki, ponieważ mieszkają w nich mole książkowe. Marzy o domku na wsi. Prawie codziennie zastanawia się, która skarpetka jest prawa, a która lewa. Uwielbia biegać po ogrodzie, kiedy pada deszcz....
39,12  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,78 
Nie wszyscy rodzice mają ochotę na wspólną kulinarną przygodę z dziećmi. Niektórzy twierdzą, że kuchnia po rodzinnym gotowaniu wygląda jak po przejściu huraganu. Inni obawiają się skaleczeń lub poparzeń u swoich pociech. W efekcie wiele nastolatków nie potrafi przygotować jajecznicy, a po zrobieniu najprostszej kanapki pozostawia w kuchni istne pobojowisko. Monika Mrozowska, propagatorka zdrowego odżywiania i matka czwórki dzieci, od lat udowadnia, że wspólne gotowanie z dziećmi jest nie tylko m...
33,56  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 16,34 
Jeśli przywiązujesz dużą wagę do prawidłowej diety, ta książka będąca swoistą encyklopedią najzdrowszych produktów jest przeznaczona właśnie dla Ciebie! Przedstawiamy lekkie i odżywcze potrawy, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Są to dania na bazie warzyw, owoców, kasz, a także ryb i chudego mięsa. Przepisy uzupełniają cenne informacje o walorach odżywczych i zdrowotnych składników. Jesteśmy przekonani, że z tą książką gotowanie zdrowych posiłków stanie się łatwe i przyjemne....
39,25  49,90 
Cena sugerowana przez wydawcę
Oszczędzasz: 10,65 
Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.