Opis
Bestsellerowa kolekcja ponad 3000 (!) oryginalnych przepisów polskiej kuchni, tradycyjnej i współczesnej! Wśród nich:
przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło),
zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu),
ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał,
warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery,
chleb i wypieki,
przetwory (z warzyw i grzybów, konserwy, wędliny, pasztety), sery,
nalewki, wina, piwa, miody.
Całość uzupełniona uwagami na temat sztuki dekorowania stołu i zasad savoir-vivre'u. Wydanie znakomicie opracowane i zilustrowane.
Kunszt edytorski, fachowość porad i artystyczne piękno ponad tysiąca barwnych ilustracji i rycin (!) czynią z tego albumu arcydzieło sztuki kulinarnej, ekskluzywny prezent na każdą okazję i prawdziwe wydarzenie na rynku wydawniczym. Dzieło, jakiego jeszcze nie było! Dobry prezent dla gospodyń, miłośników dobrego i smacznego gotowania, właścicieli jadłodajni i restauracji.
przyprawy, zioła, mieszanki, marynaty, przystawki i przekąski (na zimno i na ciepło),
zupy, dania główne mięsne (z wołowiny, z cielęciny, z jagnięciny, z wieprzowiny, z dziczyzny i z drobiu),
ryby i owoce morza, dania główne jarskie, kluski, pierogi, makarony, nabiał,
warzywa na ciepło, sałatki warzywne, dodatki i sosy, ciasta i desery,
chleb i wypieki,
przetwory (z warzyw i grzybów, konserwy, wędliny, pasztety), sery,
nalewki, wina, piwa, miody.
Całość uzupełniona uwagami na temat sztuki dekorowania stołu i zasad savoir-vivre'u. Wydanie znakomicie opracowane i zilustrowane.
Kunszt edytorski, fachowość porad i artystyczne piękno ponad tysiąca barwnych ilustracji i rycin (!) czynią z tego albumu arcydzieło sztuki kulinarnej, ekskluzywny prezent na każdą okazję i prawdziwe wydarzenie na rynku wydawniczym. Dzieło, jakiego jeszcze nie było! Dobry prezent dla gospodyń, miłośników dobrego i smacznego gotowania, właścicieli jadłodajni i restauracji.
Inne tego autora
Nalewki - moje ciche przyjaciółki na niepogodę za oknem, ale również na niedyspozycje ciała i ducha. Kusząco zerkające z półek spiżarnianych [...] Te gęste od letnich wieczorów: aroniowa, malinowa, wiśniowa, jeżynowa, porzeczkowa. Rozgrzane słońcem dojrzałych brzoskwiń i moreli, cytrusów. Nalewki - moi sprzymierzeńcy, lekarze. Ileż razy wspierały w chorobie, trwały wiernie przy łóżku. [...] Ziołowe - aromatyczne o wyjątkowym smaku, których sam zapach leczy, z kardamonu, pachnących czeremchą, róż...
30,34 zł
39,90 zł
Oszczędzasz: 9,56 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Kompetentne wskazówki na temat domowych sposobów utrwalania mięs: solenia, peklowania i wędzenia z dokładnymi recepturami.
Dzięki prezentowanej książce poznasz podstawowe zasady i metody wędzenia, prawidłową budowę wędzarni, właściwości różnych rodzajów drewna do wędzenia oraz sprawdzone receptury....
22,74 zł
29,90 zł
Oszczędzasz: 7,16 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Książka ta nie jest zbiorem przepisów, które należy bezwzględnie stosować w okresie postu. Jest raczej zbiorem propozycji na urozmaicenie naszej tradycyjnej kuchni....
28,73 zł
39,90 zł
Oszczędzasz: 11,17 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Smażąc konfitury, smakując dżemy i galaretki wędruję myślą do lat dziecięcych, które kojarzą mi się z pachnącym sianem i ukwieconym sadem. Pamiętam \"wiejskie cukierki\" tj mieszankę suszonych owoców: były to śliwki mirabelki bez skórki, wiśnie, czereśnie i morele. Chciałabym, aby wszystkie dzieci mogły jeść takie słodycze, dlatego prosę - zapewnijcie im takie niezapomniane smakowe wspomnienia....
30,34 zł
39,90 zł
Oszczędzasz: 9,56 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Zachęcam do podjęcia trudu przygotowania własnych win, zarówno tych gronowych, jak i owocowych. Oczywiście nie powinno się pomijać wina ziołowego (wermutu), musującego i miodowego.
Polska specjalność to miody pitne. Dwójniaki, trójniaki i czwórniaki to najstarsze napoje alkoholowe na naszych ziemiach i odwrotnie niż wino nie \"idą do głowy, tylko w nogi\", co oznacza, że pijący pozostaje trzeźwy, a jedynie nie może się ruszyć z miejsca. Warto o tym pamiętać przy konsumpcji.
Najbardziej skompl...
28,82 zł
39,90 zł
Oszczędzasz: 11,08 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Pierwsze kiełbasy 9...) były wyrabiane już przez ludzi pierwotnych, którzy do żołądka zwierzęcego wkładali inne wnętrzości upieczone nad ogniem. Być może szkocka potrawa haggis pochodzi od takich właśnie wyrobów. Grecy i Rzymianierozwinęli sztukę robienia kiełbas. Niemcy, którzy twierdzą, że wymyślili kiełbasę, przejeli prawdopodobnie przepis od Rzymian. Prawdziwymi artystami w tej dziedzinie są jednak Francuzi....
17,99 zł
24,90 zł
Oszczędzasz: 6,91 zł
Cena sugerowana przez wydawcę