Opis
Na temat prawidłowego odżywiania istnieje sporo opracowań naukowych i popularnonaukowych, jednakże w tej dziedzinie funkcjonuje wiele błędnych stereotypów myślowych dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i ze starzeniem, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Wybrane aspekty zdrowego odżywiania to jedyna na polskim rynku monografia, w której zasady zachowania równowagi (ekologicznej, hormonalnej, kwasowo-zasadowej, energetycznej, potencjału oksydacyjno-redukcyjnego i elektrolitowej) przedstawiono w sposób kompleksowy, z uwzględnieniem skutków ich zaburzeń dla organizmu człowieka.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Treść monografii zawiera zróżnicowane tematycznie zagadnienia mające na celu przybliżenie studentom wiedzy z zakresu antagonistycznych i synergistycznych interakcji pomiędzy drobnoustrojami, roli bakterii i drożdży probiotycznych dla utrzymania optymalnego poziomu zdrowia. Książka, mimo pojawiających się opracowań przeglądowych, wypełnia lukę wynikającą z braku tego typu kompleksowych publikacji w języku polskim, które obejmują zasady zachowania równowagi w zakresie kontroli procesów metabolicznych. Omówiono w niej też prozdrowotne składniki żywności istotne w profilaktyce przeciwnowotworowej, potencjalne zagrożenia wynikające z interakcji leków z pożywieniem, a także wpływ biorytmów na zdrowie człowieka. Szczególną uwagę zwrócono na zagrożenia zdrowia wynikające ze strony chemicznych zanieczyszczeń żywności pochodzących z naturalnego środowiska oraz wprowadzanych do żywności w procesie technologicznym. Możliwość dostania się do produktów spożywczych niebezpiecznych substancji omówionych w pracy istnieje bowiem na każdym etapie przetwarzania żywności, zarówno podczas hodowli czy uprawy, magazynowania, transportu, jak i jej dystrybucji.
Książka adresowana jest głównie do studentów mikrobiologii, biotechnologii, technologii żywności, uczących się na kierunkach medycznych, a także do osób zainteresowanych problematyką zdrowego odżywiania. Cytowana w niej obszernie literatura umożliwia czytelnikowi dotarcie do oryginalnych prac dotyczących poszczególnych zagadnień.
Inne tego autora
W poszukiwaniu wartości fraszki refleksyjne Obszerny liczebnie i zróżnicowany tematycznie zbiór trudno poddaje się klasyfikacji i dlatego Autor zastosował duże uogólnienie i wydzielił trzy grupy zatytułowane: Akademickie standardy, Paradoksy społeczno-obyczajowe i Meandry polityki. Werbalizuje tu prawdy ponadczasowe, rejestruje różne wydarzenia społeczne i dyskusje medialne. Autor fraszek prezentuje się w nich jako wnikliwy obserwator, niezwykle inteligentny myśliciel o dużej wiedzy o świecie i ...
21,50 zł
26,25 zł
Oszczędzasz: 4,75 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Celem publikacji jest przybliżenie wiedzy na temat mikrobiomu oraz możliwości wykorzystania zjawisk antagonistycznych i synergistycznych interakcji zachodzących między drobnoustrojami. Autor podjął problematykę jakże istotną dla ludzkiego zdrowia, opisując korzyści wynikające ze spożywania probiotyków i prebiotyków, a także zagadnienia związane z transportem probiotyków w układzie pokarmowym człowieka. <BR>...
29,24 zł
35,70 zł
Oszczędzasz: 6,46 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Wśród licznych opracowań naukowych i popularnonaukowych na temat prawidłowego odżywiania istnieje wiele błędnych stereotypów dotyczących związku odżywiania z powstawaniem różnych chorób i procesem starzenia, które nie znajdują potwierdzenia w wynikach badań. Głównym celem niniejszego opracowania jest charakterystyka prozdrowotnych składników żywności, które mają istotny wpływ na zachowanie zdrowia fizycznego i psychicznego do późnej starości.
Treść monografii Żywność a zdrowie człowieka zawiera ...
30,96 zł
37,80 zł
Oszczędzasz: 6,84 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Autor postawił sobie za cel określenie relacji zachodzących na linii stany amerykańskie rząd federalny w obszarze kształtowania polityki zagranicznej i wymiaru, w jakim stany prowadzą działania zewnętrzne akceptowalne przez organy państwowe predestynowane do badania legalności tego typu działań. Książka porusza niezwykle istotne z perspektywy nauk politycznych zagadnienia prowadzenia polityk zewnętrznych przez jednostki terytorialne w państwie o ustroju federalnym. Poprzez analizę teorii odnoszą...
37,84 zł
46,20 zł
Oszczędzasz: 8,36 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Po krótkim wprowadzeniu w historię biotechnologii i wskazaniu na jej tendencje rozwojowe,
w podręczniku przedstawiono ogólne zasady procesów mikrobiologicznych, na których głównie bazuje biotechnologia, opisano zagadnienia inżynierii bioreaktorów w aspekcie przebiegających w nich procesów ( mikrobiologicznych, biochemicznych, a także fizycznych), następnie omówiono metody wydzielania, oczyszczania i utrwalania bioproduktów odprowadzanych z bioreaktorów oraz rolę i zastosowanie enzymów w ...
53,40 zł
70,00 zł
Oszczędzasz: 16,60 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Króciutkie, kilkuwersowe utwory Jana Fiedurka, zróżnicowane tematycznie i gatunkowo, propagują wartości ponadczasowe: moralne, intelektualne i estetyczne. Autor walczy w nich o lepszego człowieka: piętnuje szerzenie się kłamstwa, obłudy i brak wrażliwości społecznej. Wiele tu konstatacji, przestróg, rad, pytań i apeli. Podziwiać można kunszt słowa, trafność obserwacji i erudycję ich Autora. Fraszki są lekturą odpowiednią dla współczesnego, zabieganego odbiorcy ze względu na swą lapidarność i umi...
13,76 zł
16,80 zł
Oszczędzasz: 3,04 zł
Cena sugerowana przez wydawcę