Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIAntropologia
51372001500KS
-28%

Surowe i gotowane

Claude Levi-Strauss

Wydawnictwo:Aletheia
Autor: Claude Levi-Strauss
Tłumacz: Maciej Falski
Liczba stron: 382
Tytuł oryginału: Le cru et le cuit. Mythologiques
Język oryginału: francuski
Rok wydania w Polsce: 2010
Format: 21.0x28.0cm
ISBN: 9788361182467
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788361182467
Surowe i gotowane
Cena sugerowana przez wydawcę:
54,00
38,88
Oszczędzasz: 15,12

Opis

Etnolog i antropolog Claude Lévi-Strauss (1908-2009), jeden z najsłynniejszych w XX wieku intelektualistów francuskich, znany jest przede wszystkim jako współtwórca strukturalizmu. W jego dorobku są jednak także prace o bardziej empirycznym charakterze jak właśnie niniejszy tom, pierwszy z nieznanej dotąd w języku polskim czterotomowej serii "Mythologiques" (1964-1971). Autor analizuje prawie dwieście (spośród ośmiuset w całej serii) mitów południowoamerykańskich Indian, które skupiają się wokół spraw "kuchni". Nie są to jednak zwykłe badania etnologa nad kulturą materialną. Przez "kuchnię" badacz dociera do fundamentalnych kwestii egzystencji Indian i człowieka w ogóle. Podstawową opozycją rozważaną w całej jej złożoności obecnej w tych mitach jest relacja natura-kultura. Lévi-Strauss prowadzi w tym tomie "analizę strukturalną", wydobywając inną logikę ludów "pierwotnych" i przestrzegając przed etnocentryzmem. Obok tej "innej logiki" tom urzeka też inną, często oszałamiającą wyobraźnią mitotwórczą Indian. Literackie walory tego dzieła (i całej serii) splatają się z próbą zbudowania mathesis universalis ludzkiej kultury.


Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.