Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Dobra kuchnia. Drinki i cocktaile TW
-18%

Dobra kuchnia. Drinki i cocktaile TW

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Dragon
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 240
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2013
Format: 23,3x30 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788363559908
Dobra kuchnia. Drinki i cocktaile TW
Cena sugerowana przez wydawcę:
59,96
49,40
Oszczędzasz: 10,56

Opis

Pierwszy zapis na temat drinków można znaleźć w angielskiej książce kucharskiej z XVI wieku. Receptura przewidywała dodanie do whisky mięty pieprzowej, a drink nazwano julep. Sto lat później znana była mieszanka herbaty, cytryny, cukru i araku lub rumu, określana jako boll-punch czyli czarka ponczu. Drink to mieszanka od dwóch do nawet kilkunastu składników. Wśród nich muszą się znaleźć składniki główne - tzw. baza, a więc różnego rodzaju alkohole: wódki, likiery czy wina. Do bazy dodaje się składniki modyfikujące, służące do podniesienia aromatu i smaku, zharmonizowania i udoskonalenia napoju: substancje słodzące, zakwaszające oraz przyprawy. Niektóre drinki wymagają prócz tego dodania schłodzonej wody (gazowanej lub nie), soku lub napoju gazowanego, które nadają im orzeźwiającego charakteru. Można je również dekorować, np. owocami i podawać do nich słomki, widelczyki lub łyżeczki. W książce czytelnik znajdzie podstawowe rodzaje drinków, m.in. aperitif, cobbler, collins, cooler, drinki bezalkoholowe, eggnog, poncz, a także propozycję przekąsek do drinków.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.