Szukaj Szukaj
SZKOŁA I EDUKACJAPodręcznikiLiceum, technikumChemia
Chemia wokół nas Chemia w kuchni
-5%

Chemia wokół nas Chemia w kuchni

Katarzyna Dobrosz-Teperek , Beata Dasiewicz

Wydawnictwo:Zamkor
Autor: Katarzyna Dobrosz-Teperek , Beata Dasiewicz
Liczba stron: 72
Oprawa: miękka
Seria wydawnicza: CHEMIA WOKÓŁ NAS
Język oryginału: polski
Rok wydania w Polsce: 2012
Format: 16.0x23.0cm
ISBN: 9788360793879
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788360793879
Chemia wokół nas Chemia w kuchni
Cena sugerowana przez wydawcę:
13,50
12,80
Oszczędzasz: 0,70

Opis

Książka zawiera szereg ciekawych informacji na temat artykułów spożywczych w kontekście ich składu chemicznego, wartości odżywczej i kalorycznej. Opisuje chemiczne składniki żywności i ich rolę w codziennej diecie, wskazuje substancje chemiczne stosowane w produktach niskokalorycznych i dodatkach do żywności. Uświadamia znaczenie bioaktywnych składników żywności funkcjonalnej, czyli takiej, która oprócz walorów odżywczych zmniejsza ryzyko chorób przewlekłych, poprawia samopoczucie, wspomaga leczenie chorób wieńcowych, niektórych nowotworów, otyłości. W materiale zawartym w książce można znaleźć również opisy prostych doświadczeń chemicznych z wykorzystaniem artykułów spożywczych.
Książka jest napisana przystępnym językiem. Zamieszczono w niej także liczne ciekawostki, które mogą zainteresować zarówno uczniów, jak i nauczycieli. Publikacja jest skorelowana z nową podstawą programową.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.