Opis
Katedra Inżynierii Produkcji Wydziału Inżynierii Materiałowej i Metalurgii Politechniki Śląskiej, decyzją Rady Wydziału i za zgodą Jego Magnificencji Rektora Politechniki Śląskiej, została utworzona w roku 2013. To właśnie wtedy, pod kierownictwem prof. Teresy Lis, Katedra nabrała dzisiejszego kształtu, będąc jednocześnie kontynuatorką tradycji Katedry Zarządzania Procesami Technologicznymi. Działalność naukowo-dydaktyczna Pracowników Katedry skupiona jest wokół relatywnie młodej dyscypliny naukowej, jaką jest Inżynieria Produkcji, stanowiąca od niedawna element nowej dyscypliny Inżynierii Mechanicznej. Kadra naukowa Katedry liczy aktualnie 2 profesorów tytularnych, 4 pracowników samodzielnych, 8 adiunktów, starszych wykładowców i wykładowców, 6 doktorantów i 1 pracownika administracyjnego. Kadra ta specjalizuje się w wybranych obszarach Inżynierii Produkcji, którymi są: inżynieria bezpieczeństwa, logistyka przemysłowa, Lean Management, ergonomia, ochrona środowiska i ekologistyka, modele biznesowe, ekonometria, zarządzanie projektami. Wyniki swoich badań publikujemy w periodykach naukowych oraz podczas licznych konferencji o zasięgu zarówno krajowym, jak i międzynarodowym. W sumie, na przestrzeni 5 lat istnienia Katedry, jej Pracownicy opublikowali kilkaset prac naukowych w formie monografii, artykułów, rozdziałów w monografiach, posterów i wystąpień. Do podobnej aktywności zachęcamy tych, za których kształcenie odpowiadamy studentów kierunku Zarządzanie i Inżynieria Produkcji, skupiając ich w kole naukowym Smart Production oraz organizując Wyjazdowe Warsztaty Inżynierii Produkcji. W ubiegłym roku w Warsztatach uczestniczyło 40 studentów, w tym większość prezentowała wyniki swoich prac. W roku 2018 liczba uczestników, tym razem Międzywydziałowych Warsztatów Studenckich wzrosła do 60. Na podkreślenie zasługuje fakt, że większość trudu organizacyjnego związanego z wydarzeniami spoczywała na naszych Doktorantach, którzy doskonale wywiązali się z przyjętych zobowiązań. 5 lat istnienia Katedry Inżynierii Produkcji to niewiele, jednak patrząc na dokonania naukowe oraz organizacyjne jej Pracowników, należy stwierdzić, że okres ten został dobrze spożytkowany, a przed nami kolejne wyzwania. Szczególnie, że w ostatnich miesiącach, w swojej działalności, coraz większy nacisk kładziemy na zagadnienia Industry 4.0. Przemysł 4.0 jako najnowszy trend w zarządzaniu i organizacji produkcji, to nie tylko zagadnienia związane z automatyzacją i robotyzacją, jak to było w przypadku przemysłu 3.0, ale przede wszystkim informatyzacja i możliwość sterowania oraz zarządzania wiedzą produkcyjną. Możliwie maksymalna ilość danych produkcyjnych, pozwala na pełną analizę licznych wskaźników produkcji i automatyczne sterowanie procesami, stanowiąc aktualnie najnowo-cześniejsze i kompleksowe narzędzie w obszarze inżynierii produkcji. Chcąc uczcić nasz skromny Jubileusz, oddajemy do rąk Czytelników monografię Współczesne Tendencje w Inżynierii Produkcji, w której zamieściliśmy wybrane wyniki naszych badań i analiz. Ufamy, że opracowane przez nas treści, będą interesujące, a ich lektura przybliży odbiorcom, przynajmniej w pewnym stopniu, dyscyplinę jaką jest Inżynieria Produkcji. Na koniec chciałbym złożyć serdeczne podziękowania Recenzentom za opracowane recenzje, Pani dr inż. Małgorzacie Hordyńskiej za pracę edytorską oraz Pani mgr inż. Roksanie Poloczek za pomoc podczas powstawania Monografii, a wszystkim Pracownikom Katedry życzyć owocnych kolejnych lat wspólnej pracy.
Inne tego autora
3,33 zł
3,99 zł
Oszczędzasz: 0,66 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Drugi tom opowieści z cyklu Spinijtzu Brothers to kolejna nowa historia opowiadająca o młodości Wu i Garmadona w czasach, gdy chcieli zostać Mistrzami Spinjitzu. Tym razem bracia w poszukiwaniu odpoczynku trafiają do małej wsi. Jej mieszkańcy mówią im, by wyjechali dla własnego dobra. Dzieją się tam bowiem rzeczy straszne każdej nocy ludzie są porywani przez dziwne istoty. Czy młodym ninja uda się ocalić wioskę przed stworzeniami z innego świata?
Ta książka to 144 strony fascynującej lektury dla...
16,68 zł
22,55 zł
Oszczędzasz: 5,87 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Niezwykle kuszący zestaw przepisów na specjały z czekolady, który zadowoli każdego konesera tego produktu. Znajdziesz tu przepyszne czekoladowe wypieki, desery, napoje, a nawet pralinki! Domowe przyjęcie możesz uświetnić słynnym tortem Sachera, a dla małych łasuchów zrobić muffinki czekoladowe z powidłami. Natomiast w upalny dzień fantastycznie ochłodzisz się klasycznymi lodami straciatella. ...
22,10 zł
29,99 zł
Oszczędzasz: 7,89 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Bieszczady oraz Pogórze Przemyskie to mapa turystyczna plastikowa, dwustronna, w skali 1:75 000. Mapa ta zwiera informator krajoznawczy dla turystów pieszych, rowerowych, zmotoryzowanych oraz czasy przejścia na szlakach turystycznych.
Z kolei Pogórze Przemyskie zawiera szlaki turystyczne i tematyczne, ścieżki przyrodnicze i dydaktyczne
oraz szlaki rowerowe i kajakowe....
14,64 zł
19,90 zł
Oszczędzasz: 5,26 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Książka z opowiadaniem
4,62 zł
6,99 zł
Oszczędzasz: 2,37 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Z tą książką zima niestraszna! Proponujemy treściwe zupy, pożywne dania jednogarnkowe i sycące zapiekanki, które wspaniale rozgrzewają w zimne dni. Ponadto znajdziesz tu dodające energii specjały z czekolady oraz napoje, które w kilka chwil wywołują uczucie ciepła. ...
12,52 zł
16,99 zł
Oszczędzasz: 4,47 zł
Cena sugerowana przez wydawcę