Opis
Do najważniejszych gospodarczo chorób cebuli należą: mączniak rzekomy cebuli, alternarioza oraz choroby odglebowe, a szczególnie fuzaryjna zgnilizna cebuli, biała zgnilizna, różowa zgnilizna korzeni cebuli i pora oraz głownia cebuli. Nowym i poważnym zagrożeniem ostatnich kilku lat są bakteriozy.
Podstawową metodą zapobiegania i zwalczania chorób cebuli jest zintegrowana metoda ochrony polegająca na kompleksowym stosowaniu różnych metod chemicznych i zabiegów agrotechnicznych takich, jak przedsiewne zaprawianie nasion, przestrzeganie elementarnych zasad zmianowania bezwględne unikanie uprawy cebuli w monokulturze oraz na glebach zakażonych chorobami i szkodnikami glebowymi.
Na plantacjach cebuli powszechnie i corocznie występuje kilka gatunków szkodników śmietka cebulanka, udnica cebulówka, wgryzka szczypiorka, wciornastek tytoniowiec, chowacz szczypiorak, rolnice i niszczyk zjadliwy. Do podstawowych szkodników czosnku należą z kolei błotniszka czosnkówka, niszczyk zjadliwy, wciornastek tytoniowiec. Por natomiast jest najczęściej uszkadzany przez wciornastka tytoniowca, wgryzkę szczypiorkę i miniarkę porówkę.
Podstawową metodą zapobiegania i zwalczania chorób cebuli jest zintegrowana metoda ochrony polegająca na kompleksowym stosowaniu różnych metod chemicznych i zabiegów agrotechnicznych takich, jak przedsiewne zaprawianie nasion, przestrzeganie elementarnych zasad zmianowania bezwględne unikanie uprawy cebuli w monokulturze oraz na glebach zakażonych chorobami i szkodnikami glebowymi.
Na plantacjach cebuli powszechnie i corocznie występuje kilka gatunków szkodników śmietka cebulanka, udnica cebulówka, wgryzka szczypiorka, wciornastek tytoniowiec, chowacz szczypiorak, rolnice i niszczyk zjadliwy. Do podstawowych szkodników czosnku należą z kolei błotniszka czosnkówka, niszczyk zjadliwy, wciornastek tytoniowiec. Por natomiast jest najczęściej uszkadzany przez wciornastka tytoniowca, wgryzkę szczypiorkę i miniarkę porówkę.
Inne tego autora
Z warzyw dyniowatych do najpopularniejszych należą ogórki. Ogórki są ciepłolubne, dlatego źle znoszą kilkudniowe ochłodzenia, jak również nadmierne opady deszczu, zwłaszcza w początkowej fazie kiełkowania nasion i wzrostu siewek. Nawet kilkudniowe spadki temperatury poniżej 12C i nadmiar wilgoci w glebie powodują całkowite zahamowanie wzrostu roślin oraz masowe ich zamieranie. Mimo dużego postępu w hodowli nowych odmian ogórków, odpornych na choroby i szkodniki, stanowią one nadal duże za...
5,38 zł
6,13 zł
Oszczędzasz: 0,75 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Ochrona warzyw strączkowych przebiega zależnie od przeznaczenia. Groch na zielono, fasola szparagowa oraz bób przeznaczone do przetwórstwa wymagają zabiegów ochronnych tylko do czasu kwitnienia, praktycznie ograniczających się do zaprawiania nasion. Natomiast te warzywa uprawiane na suche nasiona muszą być chronione w okresie formowania i dojrzewania strąków.<BR>Do najważniejszych chorób fasoli zalicza się bakteriozę, szarą pleśń i rdzę, a grochu askochytozę, mączniaka rzekomego i mącz...
5,29 zł
6,13 zł
Oszczędzasz: 0,84 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Do najważniejszych pod względem gospodarczym chorób warzyw kapustowatych zalicza się między innymi zgorzel siewek, kiłę, czarną zgniliznę, mokrą zgniliznę bakteryjną, mączniaka rzekomego, szarą pleśń, a także uszkodzenia herbicydowe.<BR>Na warzywach kapustowatych występuje także kilkanaście szkodników. Opisane są tylko te gatunki, które systematycznie występują na terenie kraju i powodują istotne straty gospodarcze. Należą do nich między innymi śmietka, pchełki, chowacze, mszyce o...
7,79 zł
10,71 zł
Oszczędzasz: 2,92 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Każdego roku zagrożeniem na plantacjach marchwi, pietruszki, selera oraz buraka ćwikłowego są choroby i szkodniki, które, gdy nie są zwalczane, mogą spowodować istotne szkody. Podstawą skutecznej ochrony jest znajomość terminów występowania, stopnia zagrożenia, a głównie metod ich zwalczania.<BR>Do najważniejszych pod względem gospodarczym trzeba zaliczyć następujące choroby: alternarioza naci, mączniak prawdziwy, rizoktonioza, parch zwykły, szara pleśń, zgnilizna twardzikowa, mok...
5,38 zł
6,13 zł
Oszczędzasz: 0,75 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Z warzyw psiankowatych do najpopularniejszych należą pomidory. Mają one szerokie zastosowanie. Spożywane są na surowo i pod postacią najróżniejszych przetworów soków, past, przecierów, dodatków do konserw mięsnych, rybnych i warzywnych oraz jako mrożone.<BR>Atakuje je wiele chorób i szkodników, które trzeba koniecznie zwalczać stosując zabiegi agrotechniczne, ale nieraz są konieczne zabiegi chemiczne.<BR>Do najgroźniejszych pod względem gospodarczym chorób zalicza się alternariozę, ...
5,29 zł
6,13 zł
Oszczędzasz: 0,84 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Każdego roku zagrożeniem na uprawach warzyw liściowych, głównie sałaty i szpinaku, są choroby i szkodniki, które, gdy nie są zwalczane, mogą spowodować istotne straty. Do najważniejszych pod względem gospodarczym zalicza się następujące choroby: gnicie bakteryjne, mączniak rzekomy i mączniak prawdziwy oraz szara pleśń. Spośród szkodników największe szkody wyrządzają mszyce, rolnice i ślimaki.<BR>Przy omawianiu poszczególnych chorób i szkodników podane są tylko niektóre preparaty. Przed ...
5,38 zł
6,13 zł
Oszczędzasz: 0,75 zł
Cena sugerowana przez wydawcę