Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIAlbumyKulinaria
Vademecum whisky
-28%

Vademecum whisky

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Liczba stron: 352
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2016
Format: 17,5x24,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327454874
Vademecum whisky
Cena sugerowana przez wydawcę:
34,99
25,19
Oszczędzasz: 9,80

Opis

Według archiwów Królewskiej Izby Skarbowej pierwszy zapis na temat legalnej produkcji szkockiej whisky pochodzi z końca XV wieku. W 1494 roku zakonnik John Cor z Dunfermline decyzją króla otrzymał zgodę na zakup pół tony jęczmiennego słodu (Wight bolls of Malt) w celu wyprodukowania aquavitae.
Łacińskie określenie aquavitae, czyli `woda życia``, przeniesione do języka szkocko-gaelickiego będzie brzmiało uisge beatha lub usquebaugh. Anglik wymówi je jako uishgi, a stąd już maleńki krok do dzisiejszego brzmienia - whisky. Słowo aquavitae zadomowiło się w wielu językach zachowując swe wdzięczne brzmienie, np. francuska eau-de-vie czy nasza rodzima okowita.
Autor książki jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie whisky. Od wielu lat działa aktywnie w środowisku międzynarodowych dystrybutorów tego szlachetnego trunku. Vademecum Whisky zawiera kompetentny opis ponad 300 producentów whisky: ze Szkocji, Irlandii, Stanów Zjednoczonych, Kanady, a nawet Japonii. Czytelnik znajdzie w tej prawie 400-stronicowej książce historię najbardziej znanych destylarni, liczne anegdoty i szczegółowy opis poszczególnych przedstawicieli zarówno blendów, jak i single malt.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.