Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIAlbumyKultura
52013301049KS
-24%

Tradycje polskiego stołu

Barbara Ogrodowska

Wydawnictwo:Muza
Autor: Barbara Ogrodowska
Tłumacz: Katarzyna Okrasko
Liczba stron: 360
Oprawa: do publikacji dołączona płyta CD
Seria wydawnicza: OCALIĆ OD ZAPOMNIENIA
Rok wydania w Polsce: 2010
Format: 20.5x14.5cm
ISBN: 9788374957885
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788374957885
Tradycje polskiego stołu
Cena sugerowana przez wydawcę:
59,99
45,59
Oszczędzasz: 14,40

Opis

Kolejna książka z serii "Ocalić od zapomnienia" poświęcona jest tradycjom polskiego stołu i spiżarni. Znajdziemy w niej charakterystykę tradycyjnych polskich produktów spożywczych, tzn. takich, które mają wielopokoleniowa historie i niekiedy są jeszcze wytwarzane na małą skalę w gospodarstwach domowych lub niewielkich zakładach wytwórczych. Produkty takie są fundamentem pożywienia i tradycji kulinarnych. W książce znajdują się oczywiście dopełniające całość przepisy na wybrane potrawy staropolskie: chleb, żur, pierogi, gołąbki, nalewki, ciasta. Odrębny rozdział autorka poświęciła przetwórstwu domowemu i zapasom, które były świadectwem gospodarności i sztuki kulinarnej pani domu. Znajdziemy też przykładowe staropolskie jadłospisy. Książka może być wręcz poradnikiem dla każdej gospodyni, dla której istotna jest tradycja. Obecnie przywoływane z przeszłości technologie, tradycyjne produkty, przepisy i potrawy to prawdziwe skarby, które staja się chlubą dobrej ambitnej kuchni domowej, oryginalnej restauracji, a nawet wizytówka regionu. Książka, jak wszystkie pozostałe z tej serii, jest bardzo bogato ilustrowana.


Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.