Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Skandynawia od kuchni
-26%
Skandynawia od kuchni

Skandynawia od kuchni

Maria Romanowska

Wydawnictwo:Pascal
Autor: Maria Romanowska
Liczba stron: 160
Oprawa: twarda
Język oryginału: polski
Rok wydania w Polsce: 2013
Format: 24x24cm
ISBN: 978-83-7642-212-1
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788376422121
Skandynawia od kuchni
Cena sugerowana przez wydawcę:
34,90
25,69
Oszczędzasz: 9,21

Opis

Skandynawia, jeden z najpiękniejszych zakątków świata. W zatoczkach kryją się kolorowe rybackie osady, wzdłuż brzegów wyrastają strome skaliste urwiska, wiszące mosty przerzucone nad turkusowymi wodami... Cisza, właściwie brak cywilizacji, wypoczynek w chatce nad jeziorem, jazda psim zaprzęgiem, białe noce i włóczące się wszędzie renifery...

Skandynawia to także gwarne stolice Finlandii, Szwecji, Norwegii i Danii, wspaniałe zabytki i muzea, fińska sauna, szwedzka ABBA, norweskie fiordy i duński Legoland.

Kuchnia skandynawska nieodmiennie kojarzy się ze śledziami. W menu Skandynawów często pojawiają się borówki, zwane czerwonym złotem lasów, a także cienki chleb tunnbröd znany też jako lefse. Najlepiej smakuje z... kiszonym śledziem lub w zupie mlecznej – pokruszony na kawałki i oczywiście... z dżemem borówkowym. Album zawiera zbiór najlepszych przepisów na dania skandynawskie, opisano w nim mnóstwo prostych, tradycyjnych potraw, ale też wiele nowatorskich dań.

Śledzie korzenne (porcja dla 4 osób)

Składniki:
3 solone śledzie
po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
po 5 ziarenek gorczycy, kolendry i jałowca
2 ząbki czosnku
1 listek laurowy
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 szklanki oleju
1 cebula
2 łyżeczki posiekanej natki

Sposób przyrządzania:
Śledzie wymoczyć, usunąć ości, pokroić na kawałki długości 3cm. Gorczycę, jałowiec, goździki, ziele angielskie, pieprz i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z posiekanym czosnkiem, pokruszonym listkiem laurowym i papryką. Przyprawy zawinąć w gazę, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w ciepłe miejsce. Kiedy olej przesiąknie korzennym zapachem, włożyć do słoika kawałki śledzi i posiekaną cebulę, wstawić na dwa dni do lodówki. Przed podaniem można posypać natką.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.