Szukaj Szukaj
KSIĄŻKILiteraturaPoradnikiHobby
Przepiórka japońska. Poradnik chowu
-12%

Przepiórka japońska. Poradnik chowu

Andrzej Rutkowski

Wydawnictwo:Powszechne Wydawnictwo Rolnicze i Leśne
Autor: Andrzej Rutkowski
Liczba stron: 94
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2018
Format: 14,5x20,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788309011118
Przepiórka japońska. Poradnik chowu
Cena sugerowana przez wydawcę:
45,00
39,50
Oszczędzasz: 5,50

Opis

Przepiórki japońskie z powodzeniem można nazywać fantastycznymi kurakami. Predysponują je do tego tytułu następujące cechy:
Krótki okres inkubacji (wylęgu). Pisklęta przepiórki wylęgają się już po 17 dniach inkubacji, kurczęta po 21, a indyczęta po 28 dniach.
Wczesna dojrzałość płciowa. Osiągają dojrzałość (nieśność) najpóźniej w 49 dniu życia (kury w ok. 180 dniu).
Wysoka wydajność rzeźna. Udział mięsni piersiowych w tuszce przepiórczej wynosi ok. 30% (w kurzej ok. 23%).
Znoszą małe wielkie jajka. W proporcji do masy ciała jajo przepiórcze jest dwa razy większe od jaja kury (6 proc. wobec 3 proc. masy ciała samicy), tym samym ponad 2,3 cięższe od kurzego. Aby dorównać jaju przepiórczemu kura musiałaby znosić jaja ważące ponad 170 g.
Jaja przepiórcze mają bogatszy skład minerałów i związków odżywczych od jaj kurzych. Zawierają więcej aminokwasów i żelaza, miedzi, cynku, fosforu, a także witamin z grupy B, karotenu, natomiast mniej tłuszczu.
Jaja przepiórcze nie uczulają. Są wolne od alergenów, dlatego mogą być spożywane przez alergików.
Jaja przepiórcze są wyjątkowo dekoracyjne. Dzięki różnorodnie nakrapianej skorupce mogą być ozdobąwielkanocnego stołu, a ugotowane na twardo stanowić doskonały dodatek do wielu potraw.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.