Opis
Gotowanie według pięciu przemian to bardzo prosty sposób, który pomoże Ci uzdrowić Twoją kuchnię. Ta technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z filozofią chińską. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym, jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to, co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania.
Pięć przemian pięć smaków
Ważnym elementem filozofii i medycyny chińskiej jest obecność pięciu elementów, symbolizujących pięć przemian, które nieustannie na siebie oddziałują, tym samym mają ogromny wpływ na nasze życie. Zaliczamy do nich: ogień, woda, metal, ziemia oraz drzewo. Każdemu z wymienionych elementów odpowiada inny smak: przemiana ognia smak gorzki, przemiana ziemi smak słodki, przemiana metalu smak ostry, przemiana wody smak słony, przemiana drzewa smak kwaśny. Naucz się przyrządzać potrawy na nowo według filozofii chińskiej.
Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą cud. Praktyczne gotowanie według pięciu przemian to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw.
W diecie pięciu przemian ważniejsze od tego co jesz, jest jak jesz, a raczej jak gotujesz. Dania przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na Twoje zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. Twój sposób na zdrowsze i przyjemniejsze gotowanie
W świat odżywiania według pięciu przemian wprowadzi cię Anna Czelej, aktywna propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią, a także autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce. W swojej książce prezentuje mnóstwo prostych przepisów, które ułatwią zastosowanie nowej techniki gotowania w Twojej kuchni. Do książki dołączona jest także plansza produktów według pięciu przemian, która pomoże ci w nauce gotowania.
Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem i cały czas szukasz odpowiedniej drogi do osiągnięcia harmonii w swoich posiłkach nie zwlekaj i spraw, by gotowanie było prostym, przyjemnym i zdrowym nawykiem!
Pięć przemian pięć smaków
Ważnym elementem filozofii i medycyny chińskiej jest obecność pięciu elementów, symbolizujących pięć przemian, które nieustannie na siebie oddziałują, tym samym mają ogromny wpływ na nasze życie. Zaliczamy do nich: ogień, woda, metal, ziemia oraz drzewo. Każdemu z wymienionych elementów odpowiada inny smak: przemiana ognia smak gorzki, przemiana ziemi smak słodki, przemiana metalu smak ostry, przemiana wody smak słony, przemiana drzewa smak kwaśny. Naucz się przyrządzać potrawy na nowo według filozofii chińskiej.
Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą cud. Praktyczne gotowanie według pięciu przemian to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw.
W diecie pięciu przemian ważniejsze od tego co jesz, jest jak jesz, a raczej jak gotujesz. Dania przygotowywane zgodnie z naturalnym obiegiem energii w przyrodzie, wpływają na Twoje zdrowie i zachowanie równowagi, a przede wszystkim znakomicie smakują. Twój sposób na zdrowsze i przyjemniejsze gotowanie
W świat odżywiania według pięciu przemian wprowadzi cię Anna Czelej, aktywna propagatorka życia zgodnie z chińską filozofią, a także autorka wielu publikacji poświęconych tej tematyce. W swojej książce prezentuje mnóstwo prostych przepisów, które ułatwią zastosowanie nowej techniki gotowania w Twojej kuchni. Do książki dołączona jest także plansza produktów według pięciu przemian, która pomoże ci w nauce gotowania.
Jeśli interesujesz się zdrowym odżywianiem i cały czas szukasz odpowiedniej drogi do osiągnięcia harmonii w swoich posiłkach nie zwlekaj i spraw, by gotowanie było prostym, przyjemnym i zdrowym nawykiem!
Inne tego autora
Jesienią, gdy więcej czasu możemy spędzić w kuchni, zmieniamy sposób przygotowania potraw, dłużej je gotujemy, pieczemy i dusimy. W jesiennym menu zgodnym z Pięcioma Przemianami dominują gęste, zawiesiste zupy, warzywa podawane na ciepło, sałatki z kaszami i warzywami strączkowymi.
Aby zrównoważyć jesienną energię yin, należy spożywać produkty o smaku ostrym, czyli między innymi białe warzywa: korzeń pietruszki i selera, por, cebulę, kalafior czy kapustę, zaś dla wzmocnienia organizmu i rozgrza...
24,09 zł
34,90 zł
Oszczędzasz: 10,81 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Chińska filozofia przyrody to nie tylko sposób gotowania, leczenie, ćwiczenia (które autorka opisuje w poprzednich publikacjach "Praktyczne gotowanie wg Pięciu Przemian" i "Magia zmian"), to także relacje międzyludzkie, w tym związki damsko-męskie. Według tej filozofii we wszystkich relacjach ma miejsce przyciąganie yin-yang, w którym dwa bieguny łączą się w celu tworzenia harmonijnego życia. Anna Czelej już od ponad 15 lat bada stosunki rodzinne, partnerskie i damsko-męskie, w oparciu o chińską...
26,07 zł
34,30 zł
Oszczędzasz: 8,23 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Anna Czelej, specjalistka od gotowania według Pięciu Przemian oraz autorka bestsellerowych książek m.in. W piekarni Pięciu Przemian oraz serii W kuchni Pięciu Przemian prezentuje niezbędnik dla osób kochających słodkości i będących na diecie bezglutenowej. W Bezglutenowej cukierni znajdziesz ponad 80 zróżnicowanych receptur na ciasta kruche, biszkoptowe i drożdżowe, babeczki, tarty, ciasteczka, a także leguminy, koktajle, kremy, galaretki, torty, wafelki, musy czy budynie. Oto niezbędnik, który ...
23,69 zł
34,90 zł
Oszczędzasz: 11,21 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który uzdrowi Twoją kuchnię. Technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z chińską filozofią. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania. Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą cud to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw. W ...
22,37 zł
29,80 zł
Oszczędzasz: 7,43 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Gotowanie według Pięciu Przemian to bardzo prosty sposób, który uzdrowi Twoją kuchnię. Technika gotowania opracowana została w starożytnych Chinach i jest ściśle powiązana z chińską filozofią. Polega na osiągnięciu jedności i harmonii organizmu z otoczeniem. Tajemnica tkwi w tym jak przygotowujesz posiłki. Możesz jeść to co do tej pory, wystarczy tylko, że zmienisz sposób gotowania.
Nie jest to książka kucharska, ani książka z kolejną dietą- cud... to podręcznik uczący metod przyrządzania potraw...
22,37 zł
29,80 zł
Oszczędzasz: 7,43 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Tradycyjna Medycyna Chińska w kuchni
Wiedza o właściwościach produktów żywnościowych z perspektywy Tradycyjnej Medycyny Chińskiej jest bardzo szeroka. Od tysięcy lat chińscy terapeuci wykorzystują odpowiednią dietę, dopasowaną do indywidualnych cech i potrzeb każdego pacjenta, jako metodę leczenia. Jednak nie musisz być lekarzem praktykującym medycynę chińską i znać na pamięć Księgę Przemian Yi Jing, aby stosować dietę według Pięciu Przemian i gotować uwzględniając jej zasady. Wystarczy, że skor...
32,68 zł
44,40 zł
Oszczędzasz: 11,72 zł
Cena sugerowana przez wydawcę