Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska
-28%

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 144
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2015
Format: 19x25 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327435590
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia wielkopolska
Cena sugerowana przez wydawcę:
19,99
14,39
Oszczędzasz: 5,60

Opis

Kuchnia Wielkopolski ma wiele odmian, to zasługa gospodarności mieszkańców regionu. Z jednej strony oszczędnie, z drugiej na bogato. Sławne pyry to podstawa wielu potraw: placków, klusek i zup. To charakterystyczne plyndze, szagówki czy ślepe ryby. Wiele potraw powstaje na bazie mleka, także koziego, pyszny gzik i sery twarde oraz topione. W bogatej Wielkopolsce jadano sporo potraw mięsnych: faszerowane schaby, zrazy, wołowe pieczenie oraz drób, głównie kaczki i gęsi pieczone z owocami. Najlepsze słodkości to szneki z glancem, a wizytówką regionu są rogale marcińskie.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.