Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska
-28%

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 144
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2015
Format: 19x25 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327435613
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia podlaska
Cena sugerowana przez wydawcę:
19,99
14,39
Oszczędzasz: 5,60

Opis

Mówi się o niej tygiel smaków. Kulinarne gusta i obyczaje wielu nacji przenikały się przez wieki, tworząc mieszankę potraw prostych, ale niezwykle różnorodnych, a nierzadko także wykwintnych. Podlasie to region porośnięty przez puszcze, stąd tyle tu dań z grzybami, dziczyzną i dzikim ptactwem. Jadano też wiele ryb łowionych w Bugu, Biebrzy, Narwi. Znano kilkanaście rodzajów ciast, w które można włożyć nadzienie, i wiele sposobów ich przygotowywania, ich nazwy trudno spamiętać: kakory, kibiny, knysze, kartacze, uszka Najsławniejszym deserem jest sękacz, wypiekany na specjalnym ruszcie, ale pieczono też baby drożdżowe, pierniki, makowce...

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.