Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
-28%

Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 144
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2015
Format: 19x25 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327431080
Polska kuchnia regionalna. Kuchnia góralska
Cena sugerowana przez wydawcę:
19,99
14,39
Oszczędzasz: 5,60

Opis

Chociaż na góralskich stołach pojawiały się wciąż te same produkty: ziemniaki, kapusta, słonina, kasze, to jednak pomysłowe gospodynie potrafiły z nich wyczarować rozmaite kluski, podawane ze smalcem, boczkiem, kapustą, grzybami, ale także z miodem, makiem, owocami. Ciasta pierniki, drożdżowe kołacze, bufty, bombolki jadano głównie z okazji świąt. Do ulubionych góralskich deserów należą śliwowica i nalewki z ziół i owoców. Góralskie kiełbasy słyną z ostrego przyprawiania i wyrazistego smaku. I cała ta kuchnia jest taka wyrazista, wcale nie jednostajna. Kojarzy się też ze znanymi w całej Europie owczymi serami: oscypek, gołka, bryndza, bundz...

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.