Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Polska kuchnia region. Kuchnia Warszawy i Mazowsza
-27%

Polska kuchnia region. Kuchnia Warszawy i Mazowsza

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 144
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2015
Format: 19x25 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327431059
Polska kuchnia region. Kuchnia Warszawy i Mazowsza
Cena sugerowana przez wydawcę:
19,99
14,67
Oszczędzasz: 5,32

Opis

Na mazowieckich dworach królowała kuchnia staropolska dziczyzna, ryby, drób, z owocami, orzechami, grzybami, delikatne pierożki ze szlachetnym nadzieniem. Do ulubionych potraw mazowieckiej wsi należą: rejbak, czyli babka ziemniaczana, zupa grzybowa, bigos z jabłkami, pyzy, ciasteczka z miodem fafernuchy, mazurki. W warszawskich barach i gospodach można było zjeść m.in. sławne flaki po warszawsku, a przedtem wypić kieliszek wódki, zakąszając galaretą z nóżek. W kawiarniach jadano wuzetki, pączki z różaną konfiturą, a na straganie można było dostać rarytas, zwany pańską skórką, którego receptura jest pilnie strzeżona do dziś.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.