Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
53679101589KS
-24%

Nobel dla papryki

Tadeusz Olszański

Wydawnictwo:Emka
Autor: Tadeusz Olszański
Tłumacz: Tomasz Wituch
Liczba stron: 128
Oprawa: do publikacji dołączona płyta CD
Rok wydania w Polsce: 2011
Format: 13.5x20.5cm
ISBN: 9788362304226
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788362304226
Nobel dla papryki
Cena sugerowana przez wydawcę:
29,00
22,05
Oszczędzasz: 6,95

Opis

Mam sentyment do pachnących papryką i winem Węgier. Przed transformacją, w trudnych czasach, madziarska kuchnia była dla nas jedną z niewielu stref smacznego jedzenia. Uczyłem się wtedy od węgierskich przyjaciół jak gotować, aby po powrocie do domu zaprosić na pikantny gulasz polskich gości. A coraz liczniejsze zachwyty – jak tyś to zrobił? – skłoniły mnie do napisania książki. Nobel dla papryki nie był zwykłą książką kucharską. Oprócz najważniejszych przepisów napisałem bowiem o węgierskiej sztuce kulinarnej i jej tajnikach dosłownie od kuchni. I o tym, za co profesor Albert Szentgyörgyi w 1937 roku, jako pierwszy węgierski uczony, dostał nagrodę Nobla! No i książka zrobiła karierę, ukazała się w kilku nakładach, w ponad 100 tysiącach egzemplarzy! A że madziarska kuchnia ciągle jest pyszna oraz chwalona przez tych, którzy odwiedzają bądź przejeżdżają przez Węgry i tęsknią za tamtymi smakami – wznowienie, a właściwie nowa wersja Nobla dla papryki, spełni ich oczekiwania. Dzięki 75 najważniejszym i osobiście sprawdzonym przepisom węgierskich potraw! Od gulaszu po naleśniki Gundela. Jó étvágyat, czyli smacznego! Tadeusz Olszański


Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.