Opis
Szkodliwe dodatki do żywności czytaj etykiety
Wydaje ci się, że się zdrowo odżywiasz. Kupujesz margarynę z fitosterolami zamiast masła. Wybierasz jogurty z dobrymi bakteriami i probiotykami, żywność typu bio i eco, a jak cukierki to tylko z witaminami. Czy wiesz jednak, że te zdrowe zdawałoby się produkty zawierają szkodliwe dodatki? Przyczyniają się do stanów zapalnych organizmu, cukrzycy typu 2, problemów ze skórą, miażdżycy, chorób jelit, nadpobudliwości u dzieci i alergii. Zwiększają też ryzyko nowotworów bo uszkadzając komórki organizmu. Kluczem do zdrowia jest nie tylko zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim świadome czytanie etykiety. A ta książka zdecydowanie ułatwi ci manewrowanie między sklepowymi pólkami i wybór najzdrowszej dla twojej diety, opcji.
Fitosterole i probiotyki to szkodliwe dodatki?
Autor, dziennikarz i autor wielu bestsellerów w tym książki Chemia w pożywieniu, ujawnia, że pro-zdrowotne dodatki do żywności niekoniecznie są zdrowe. Okazuje się bowiem, że fitosterole dodawane do margaryny i masła na bazie olejów roślinnych zamiast zapobiegać, przyczyniają się do powstawania miażdżycy i chorób serca. Natomiast nadmiar bakterii wprowadzany do organizmu w produktach probiotycznych zamiast wspomóc florę bakteryjną i mikrobiom, ma wręcz odwrotne niekorzystne dla zdrowia skutki.
Czy sztuczne witaminy w diecie nie wspomagają zdrowia
Autor ujawnia, jak firmy lobbują i stwarzają potrzebę w ludziach, tylko po to, by zarobić pieniądze. Tak właśnie stało się z rynkiem witamin i suplementów. Firmy stworzyły potrzebę, czyli rynek i wmówiły ludziom potrzebę zażywania sztucznych chemicznie wytworzonych witamin. Ich nadmiar w diecie może niestety powodować choroby, w tym nowotwory i stany zapalne. Witaminy dodawane są również do różnych produktów, co powoduje, że powoli tracisz kontrolę nad tym ile dostarczasz ich swojemu organizmowi.
Czy produkty bio są zdrowe?
W kolejnych rozdziałach Autor wyjawia niewygodną dla wielu konsorcjów, w tym Nestle, Danone czy Coca Cola, prawdę. Ponieważ okazuje się, że jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu mogą być przyczyną otyłości, stanów zapalnych, upośledzać psychicznie oraz prowadzić do problemów z płodnością lub nawet do bezpłodności. A to dopiero garstka z szokujących faktów, które znajdziesz w tej publikacji. Zastosuj porady Autora i zacznij unikać szkodliwych dodatków do żywności, które mogą skrócić życie zarówno Twoje, jak i Twoich bliskich.
Wyeliminuj szkodliwe składniki i przestań się truć!
Wydaje ci się, że się zdrowo odżywiasz. Kupujesz margarynę z fitosterolami zamiast masła. Wybierasz jogurty z dobrymi bakteriami i probiotykami, żywność typu bio i eco, a jak cukierki to tylko z witaminami. Czy wiesz jednak, że te zdrowe zdawałoby się produkty zawierają szkodliwe dodatki? Przyczyniają się do stanów zapalnych organizmu, cukrzycy typu 2, problemów ze skórą, miażdżycy, chorób jelit, nadpobudliwości u dzieci i alergii. Zwiększają też ryzyko nowotworów bo uszkadzając komórki organizmu. Kluczem do zdrowia jest nie tylko zdrowe odżywianie, ale przede wszystkim świadome czytanie etykiety. A ta książka zdecydowanie ułatwi ci manewrowanie między sklepowymi pólkami i wybór najzdrowszej dla twojej diety, opcji.
Fitosterole i probiotyki to szkodliwe dodatki?
Autor, dziennikarz i autor wielu bestsellerów w tym książki Chemia w pożywieniu, ujawnia, że pro-zdrowotne dodatki do żywności niekoniecznie są zdrowe. Okazuje się bowiem, że fitosterole dodawane do margaryny i masła na bazie olejów roślinnych zamiast zapobiegać, przyczyniają się do powstawania miażdżycy i chorób serca. Natomiast nadmiar bakterii wprowadzany do organizmu w produktach probiotycznych zamiast wspomóc florę bakteryjną i mikrobiom, ma wręcz odwrotne niekorzystne dla zdrowia skutki.
Czy sztuczne witaminy w diecie nie wspomagają zdrowia
Autor ujawnia, jak firmy lobbują i stwarzają potrzebę w ludziach, tylko po to, by zarobić pieniądze. Tak właśnie stało się z rynkiem witamin i suplementów. Firmy stworzyły potrzebę, czyli rynek i wmówiły ludziom potrzebę zażywania sztucznych chemicznie wytworzonych witamin. Ich nadmiar w diecie może niestety powodować choroby, w tym nowotwory i stany zapalne. Witaminy dodawane są również do różnych produktów, co powoduje, że powoli tracisz kontrolę nad tym ile dostarczasz ich swojemu organizmowi.
Czy produkty bio są zdrowe?
W kolejnych rozdziałach Autor wyjawia niewygodną dla wielu konsorcjów, w tym Nestle, Danone czy Coca Cola, prawdę. Ponieważ okazuje się, że jogurty o obniżonej zawartości tłuszczu mogą być przyczyną otyłości, stanów zapalnych, upośledzać psychicznie oraz prowadzić do problemów z płodnością lub nawet do bezpłodności. A to dopiero garstka z szokujących faktów, które znajdziesz w tej publikacji. Zastosuj porady Autora i zacznij unikać szkodliwych dodatków do żywności, które mogą skrócić życie zarówno Twoje, jak i Twoich bliskich.
Wyeliminuj szkodliwe składniki i przestań się truć!
Inne tego autora
Zamknięty w ciemnej buteleczce, zimno tłoczony, olej lniany jest prawdziwym skarbem. Obecnie, możemy zauważyć powrót oleju i siemienia lnianego do zdrowego odżywania, za sprawą diety dr Budwig czy też diety ketogenicznej. Autor książki to ekspert od zdrowego odżywiania, który w tym poradniku prezentuje właściwości lecznicze i szerokie zastosowanie oleju lnianego w życiu codziennym. Ten wyjątkowy olej roślinny, bogaty w kwasy Omega -3, w tym ALA i DHA, przeciwdziała nie tylko zawałom serca i nadc...
29,36 zł
39,90 zł
Oszczędzasz: 10,54 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Każdemu człowiekowi zdarzyło się przynajmniej raz w życiu przeczytać informacje podane na etykiecie kupowanego przez niego produktu. Szczególnie ciekawą lekturą w takich chwilach bywa skład pozornie nieskomplikowanych specjałów branży spożywczej. Jak odcyfrować zawarte tam skróty i na które z nich należy zwrócić szczególną uwagę? Odpowiedzi udziela Autor bestsellerów ,,Nie jedz tego!" i ,,Cukrowa mafia", którego publikacje są zmorą koncernów spożywczych. Jak dr Grimm przekonuje w swojej najnowsz...
26,67 zł
39,30 zł
Oszczędzasz: 12,63 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Polacy są w zdecydowanej większości mięsożerni. Wieprzowina, drób, wołowina i ryby królują na naszych stołach, a w ostatnich latach dołączają do nich coraz powszechniejsze i łatwiej dostępne owoce morza w różnym wydaniu. Nie wyobrażamy sobie niedzielnego obiadu bez mięsa, a wielu z nas spożywa je częściej niż raz dziennie. Pytanie jednak, czemu nagle zaczęliśmy z tego powodu chorować? Dziennikarz śledczy, którego badania sprawiły, że wiele wynalazków spożywczych potentatów nie zostało wprowadzon...
37,57 zł
49,40 zł
Oszczędzasz: 11,83 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Kiedy mówimy „biała śmierć”, często myślimy o narkotykach. Niewiele osób uświadamia sobie jednak fakt, że codziennie każdy z nas spożywa środek, który równie dobrze pasuje do powyższej definicji jak heroina czy kokaina.
Cukier, bo o nim mowa, zbiera śmiertelne żniwo na całym świecie. Jest to silny środek uzależniający. Badania wskazują, że już w łonie matki dzieci są od niego uzależniane. Choć nie zdajemy sobie z tego sprawy, większość z nas zmuszona jest spożywać cukier także wbrew własnej woli...
28,55 zł
39,30 zł
Oszczędzasz: 10,75 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Starasz się zdrowo odżywiać. Czytasz etykiety i skład produktów? Czy jednak wiesz co oznaczają wszystkie E-? Czym jest skrobia modyfikowana? Co to jest maltodekstryna i czy szkodzi? Autor ujawnia szokującą prawdę o chemii w jedzeniu oraz skutkach nadmiernego spożywania barwników spożywczych, sztucznych dodatków i polepszaczy smaku. Chemia w w diecie zwiększa ryzyko nowotworów, sprzyja też powstawaniu chorób układu krążenia i trawiennego, alergii i stanów zapalnych. Z książki dowiesz się jakie ch...
47,54 zł
64,60 zł
Oszczędzasz: 17,06 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Jedzenie jest jedną z głównych potrzeb człowieka. Bez niego organizm ludzki nie może prawidłowo się rozwijać i funkcjonować. Robiąc zakupy w supermarkecie, wierzymy, że znajdziemy tam szeroki wybór zdrowych produktów spożywczych. Jednak to tylko złudzenie.
Dr Grimm, ekspert zajmujący się odżywianiem oraz autor takich bestsellerów jak „Nie jedz tego” czy „Cukrowa mafia” przedstawia szokujące informacje na temat tego, co znajduje się w naszym codziennym pożywieniu. Uświadamia nam, że w dzisiejs...
31,97 zł
44,40 zł
Oszczędzasz: 12,43 zł
Cena sugerowana przez wydawcę