Opis
Teofil Ciesielski był uznanym botanikiem i pszczelarzem, propagatorem win produkowanych z mieszaniny miodu i owoców. Swoje doświadczenia na tym polu opisał właśnie w Miodosytnictwie, które cieszyło się ówcześnie sporą popularnością pomimo, że komisje na wszelakich wystawach nie uznawały tego rodzaju trunków za godne uwagi. Zarzucano im wręcz, że trącą miodem choć autor niejednokrotnie udowodnił, podając im jednocześnie uznane gatunki wina, że komisje te (choć w icj skład wchodzili ludzie znający się na rzeczy) z racji samego uprzedzenia nastawiały się z góry negatywnie do jego miodów. Dziś napitki alkoholowe na bazie miodu i owoców cieszą się zasłużoną renomą i uznaniem. Szczególnie te, wyrabiane sprawdzonymi, starymi sposobami krzepią ciało i umysł, rozgrzewają po jesiennych i zimowych spacerach. Wszak szeroko znane są lecznicze właściwości miodu pszczelego i miodów pitnych. Aby przybliżyć wszystkim sztukę przerabiania miodu i owoców na napoje wykonaliśmy reprint Miodosytnictwa.
Inne tego autora
Reprint oryginału z 1901 r., dwa tomy w jednym woluminie. Tom I Przyroda pszczół zawiera informacje o historii, życiu i anatomii pszczoły, sposobach użycia miodu i innych produktów pszczelarskich oraz o istotach wrogich pszczołom. Tom II Gospodarka w pasiece dotyczy urządzania pasiek i uli, narzędzi i przyborów potrzebnych do utrzymania pasiek oraz pielęgnacji pszczół w różnych porach roku....
75,29 zł
96,00 zł
Oszczędzasz: 20,71 zł
Cena sugerowana przez wydawcę