Szukaj Szukaj
KSIĄŻKILiteraturaPopularnonaukowa
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
-15%

Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności

Wydawnictwo:Wydawnictwo Naukowe PWN
Liczba stron: 110
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2017
Format: 16,5x23,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788301194307
Mikrobiologiczne zanieczyszczenia żywności
Cena sugerowana przez wydawcę:
49,00
41,65
Oszczędzasz: 7,35

Opis

Żywność jest źródłem składników odżywczych dla człowieka, ale też idealnym środowiskiem rozwoju wielu mikroorganizmów. Dlatego higiena wytwarzania żywności to jeden z najważniejszych elementów produkcji spożywczej.
Publikacja omawia zagrożenia chemiczne, mające wpływ na produkty spożywcze z perspektywy mikrobiologii. Są one wynikiem oddziaływania dodatków do żywności, zanieczyszczeń pochodzących od materiałów do pakowania, substancji chemicznych wykorzystywanych w systemach czyszczących oraz toksyn mikrobiologicznych. Wszystkie zagadnienia przedstawione są na przykładach i dotyczą m.in. histaminy w rybach i produktach rybnych, toksyn biologicznych i przyczyn ich występowania, czynników wpływających na powstawanie biofilmów i strategii kontrolnych oraz zagrożeń ze strony Escherichia coli.
Książka jest adresowana do chemików, mikrobiologów, technologów żywności, przedstawicieli zawodów medycznych oraz weterynarzy.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.