Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kuchnia portugalska
-26%

Kuchnia portugalska

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Olesiejuk Sp. z o.o.
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 192
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2016
Format: 22,5x29 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788327452351
Kuchnia portugalska
Cena sugerowana przez wydawcę:
24,99
18,42
Oszczędzasz: 6,57

Opis

Można się pokusić o wymienienie kilku dań charakterystycznych dla kuchni portugalskiej. Takimi przysmakami są dania z dodatkiem bacalhau, czyli suszonego solonego dorsza. Portugalczycy szczycą się, że potrafią przygotować 365 dań z tak przygotowaną rybą w roli głównej.
W nadmorskich miejscowościach wszędzie suszą się płaty sztokfisza, rozwieszone na sznurkach, podobnie jak bielizna. Ten malowniczy widok nie idzie w parze z zapachem, ale za to smak stanowi nagrodę. Jednym z bardziej znanych sposobów przyrządzania portugalskiego dorsza jest bacalhau gomes de s, ryba namoczona w wodzie lub mleku, pieczona w naczyniu żaroodpornym z cienko pokrojonymi ziemniakami i cebulą, na koniec ozdobiona jajami na twardo i czarnymi oliwkami. Ale oczywiście są też krokiety z dorsza, pikantne pulpety z dorsza, dorsz w cieście... no i kolejne 360 odmian...

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.