Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kuchnia katalońska Salvadora Dali
-24%

Kuchnia katalońska Salvadora Dali

Wydawnictwo:Muza
Liczba stron: 148
Oprawa: twarda szyta nićmi z obwolutą
Rok wydania w Polsce: 2006
Format: 22x29x1,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788372007872
Kuchnia katalońska Salvadora Dali
Cena sugerowana przez wydawcę:
50,00
38,00
Oszczędzasz: 12,00

Opis

Salvador Dali - za tym nazwiskiem kryje się nie tylko wielki malarz surrealista, lecz także oryginalny człowiek o niezwykłym stylu życia. Artysta bardzo lubił demonstrować publicznie własną ekstrawagancję. Podobnie jak obrazy, również dziwactwa pozwalały mu zdobywać sławą. Dali należy do niewielu malarzy naszego stulecia, którzy jeszcze za życia zdobyli majątek dzięki swoim pracom. Bogactwo umożliwiało mu prowadzenie razem z żoną, Galą, życia na wielkiej stopie. Należało do niego oczywiście także dobre jedzenie, przy czym Dali, jako zdecydowany Katalończyk, najchętniej jadał to, co jadano w tej części Hiszpanii. Świeża ryba, krewetki, homary, jeżowce i króliki były podstawowymi składnikami potraw podawanych w Port Lligat. Kuchnia katalońska odznacza się pewnymi specyficznymi cechami: m.in. łączy chętnie to, co słodkie, z tym, co słone, a jednym z jej typowych dań są surowe jeżowce.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.