Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
-24%

Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano

Wydawnictwo:RM
Liczba stron: 184
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2016
Format: 16,5x23,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788377732946
Kuchnia dwudziestolecia. Co i jak jadano
Cena sugerowana przez wydawcę:
29,90
22,74
Oszczędzasz: 7,16

Opis

Kuchnia polska dwudziestolecia międzywojennego była wielosmakowa i różnobarwna jak pejzaż społeczny niejednorodnej etnicznie Drugiej Rzeczypospolitej. Wyrosła z tradycji szlacheckiej, przechodziła gwałtowne przeobrażenia wymuszone nowymi warunkami ekonomicznymi, w tym pracą zarobkową kobiet, oraz rozwojem cywilizacyjnym. Zwłaszcza w miastach polubiono nowoczesne, proste i szybkie potrawy. Kuchnia ziemiańska zmieniała się wolniej. Tu nadal gotowano tłusto, ciężko i pracochłonnie choć zapewne bardzo smacznie.
Książka zaprasza czytelników w podróż po bogactwie smaków i zwyczajów kulinarnych dwudziestolecia. Sięgając do ówczesnych książek kucharskich, wspomnień i pamiętników oraz rubryk kulinarnych w gazetach, autorka snuje opowieść o tym, co, jak i gdzie jadano w czasach Drugiej Rzeczypospolitej. Oprócz interesującej części historycznej, w książce znajdziemy 100 przepisów na najróżniejsze potrawy, proste i bardziej wyrafinowane, dobre na co dzień i od święta. Obok wciąż popularnych dań, jak tradycyjny polski żur, pyszny bigos czy śledzie w śmietanie, odkryjemy również wiele zapomnianych potraw i smaków, jak miszkulancja, orszada czy pyszny międzywojenny deser Coupe la Mode. Wszystkie receptury zostały opracowane i dopowiedziane przez Autorkę, tak aby każdy niezależnie od umiejętności kucharskich mógł je z łatwością wykonać.
Wszystkim miłośnikom kuchni i dwudziestolecia międzywojennego życzymy smacznego!

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.