Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy
-14%

Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy

Piotr Gryszel , Emil Mendyk

Wydawnictwo:Ad Rem
Autor: Piotr Gryszel , Emil Mendyk
Liczba stron: 320
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2021
Format: 200x170 mm
EAN:9788366458512
Kuchnia Ducha Gór, czyli smaki Karkonoszy
Cena sugerowana przez wydawcę:
59,99
51,61
Oszczędzasz: 8,38

Opis

Góry Olbrzymie, gdyż taką właśnie nazwę nosiły Karkonosze i Góry Izerskie do początków XIX wieku traktowane jako jedno pasmo, mają w sobie coś z bigosu.
Wszystko jest w nich wymieszane: wpływy gospodarcze, kulturowe i polityczne dziś po śląskiej stronie polskie, a niegdyś: czeskie, piastowskie, znowu czeskie, austriackie, pruskie i niemieckie. Karkonosze i Góry Izerskie stanowią ostoję Ducha Gór, gdzie jawa miesza się ze snem, a rzeczywistość z baśnią.
Są jednym z najpóźniej poznanych europejskich regionów. Tajemnicze i pociągające. Aromatyczne jak długo warzony bigos.
Odzwierciedleniem ich poplątanych dziejów jest regionalna kuchnia legendarnego władcy tej krainy Ducha Gór.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.