Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Kucharka litewska
-24%

Kucharka litewska

Wincentyna Zawadzka

Wydawnictwo:Volumina.pl
Autor: Wincentyna Zawadzka
Liczba stron: 582
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2012
Format: 240x170x42 mm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788362905973
Kucharka litewska
Cena sugerowana przez wydawcę:
69,00
52,47
Oszczędzasz: 16,53

Opis

Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.