Opis
Przedstawiamy Państwu reprint znanej i wielokrotnie wznawianej Kucharki litewskiej. Po raz pierwszy ukazała się ona w 1854 roku. Nasz reprint jest wierną kopią jedenastego wydania Kucharki... z 1913 roku. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również namacalnym świadectwem swoich czasów. Możemy dowiedzieć się z niej, co jadało się w ówczesnych dworach szlacheckich, jakie potrawy podawane były na przyjęciach i balach. I choć dzisiaj trudno wyobrazić sobie zupę pomidorową gotowaną na czterech funtach mięsa wołowego (ok. 4 kilogramy), to przepisy w niej zawarte niewątpliwie okażą się inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Zawierają one proste i naturalne składniki oraz porady dotyczące prowadzenia kuchni. Pozycja ta zainteresuje także filologów i historyków, jako źródło oryginalnego języka i wiedzy o ówczesnej diecie. Przepisy w niej zawarte opisane zostały we wstępie, jako zdrowe, smaczne i oszczędne. Jakże zmienił się nasz pogląd na zdrową kuchnię od tamtych czasów... Oddajemy w Państwa ręce książkę, którą posługiwały się nasze prababki, w niezmienionej formie, bez korekty języka, aby umożliwić Państwu kulinarną podróż w przeszłość do czasów szampionów, legumin i melszpejzów.
Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.
Reprint oprawiliśmy w barwioną tekturę, grzbiet został wykonany z ozdobnego, granatowego papieru, zadrukowanego na biało. Przód okładki zdobi ręcznie doklejana nalepka tytułowa z pastelową grafiką. Blok książki posiada biało-granatowe kapitałki. Tylną wyklejkę złamaliśmy i umieściliśmy na niej przelicznik starych miar, aby umożliwić Państwu wygodne korzystanie z przepisów. Reprint wydrukowaliśmy na szlachetnym papierze objętościowym, który bardzo łatwo można samodzielnie postarzyć. Jeśli chcecie nadać swojemu tomowi bardziej staroświecki wygląd - wystarczy zostawić go na kilka tygodni na parapecie, a blok zacznie żółknąć. Taka książka będzie z pewnością wspaniałym prezentem dla poszukiwaczy kulinarnych inspiracji i przygód.
Inne tego autora
Kucharka litewska po raz pierwszy ukazała się w 1854 roku, a od czasu premiery doczekała się wielu wydań. Książka ta jest nie tylko zbiorem przepisów kulinarnych, ale również świadectwem swoich czasów możemy się bowiem dowiedzieć, co się wtedy jadało. Książka niewątpliwie będzie inspiracją dla niejednej współczesnej kucharki. Opiera się na prostych i naturalnych składnikach oraz podaje praktyczne porady dotyczące prowadzenia kuchni. ...
64,61 zł
84,95 zł
Oszczędzasz: 20,34 zł
Cena sugerowana przez wydawcę