Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska
-31%

Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska

Alicja Rokicka

Wydawnictwo:Marginesy
Autor: Alicja Rokicka
Liczba stron: 320
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2021
Format: 250x190 mm
EAN:9788366863552
Italia dla zielonych. Roślinna kuchnia włoska
Cena sugerowana przez wydawcę:
54,90
37,90
Oszczędzasz: 17,00

Opis

Kuchnia włoska jest jedną z najpopularniejszych na świecie. Pełno w  niej warzyw, strączków i owoców, z których gotuje się z czułością i  szacunkiem. Niemal każdy region, a nawet miasto, ma w swojej historii danie, które od zarania jest bezmięsne, a czasem w stu procentach roślinne. Kuchnia włoska to nie tylko pizza i makaron z sosem pomidorowym. W lokalnych trattoriach i domowych kuchniach kryją się nieprzebrane roślinne smaki. Jakie?


Do kawy świetnie pasują słodkie weneckie bułeczki z szafranem, cornetto, migdałowa panna cotta czy cytrynowa oraz kawowa granita. Na  zaostrzenie apetytu najlepsze jest aperitivo, jak spritz bianco czy negroni, a żeby pobudzić żołądek ? bruschetta, minipizzerki z ciasta francuskiego albo oliwki pieczone z czosnkiem i rozmarynem. Królewskie danie, czyli makarony, pysznią się rodzajami i kształtami. A na spory głód polecają się bakłażany z pieca, szpinak z rodzynkami, warzywny gulasz czy focaccie: z Genui, toskańska jabłkami czy z ziemniakami i  rozmarynem.


Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.