Szukaj Szukaj
KSIĄŻKILiteraturaMedycyna
Interakcje leków z żywnością i alkoholem
-9%

Interakcje leków z żywnością i alkoholem

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Borgis
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 216
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2004
Format: 240x170x15 mm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788385284475
Interakcje leków z żywnością i alkoholem
Cena sugerowana przez wydawcę:
30,00
27,37
Oszczędzasz: 2,63

Opis

Wraz z rozwojem farmakoterapii zwiększa się ryzyko różnego rodzaju niepożądanych działań leków oraz powikłań klinicznych. Zależą one od wielu czynników. Do głównych z nich zaliczyć można: indywidualną reakcję organizmu na lek, wiek pacjenta, płeć, czynność narządów, od których zależy metabolizm i wydalanie leków, tj. przede wszystkim wątroby i nerek.Większość lekarzy i pacjentów zdaje sobie sprawę, że objawy niepożądane mogą wystąpić w przypadku zażywania kilku leków jednocześnie, które mogą zwiększać lub zmniejszać swoje działanie w wyniku zachodzących pomiędzy nimi interakcji. Natomiast stosunkowo mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że produkty żywnościowe i sposób żywienia mogą mieć również bardzo istotne znaczenie dla wyników leczenia farmakologicznego.Niniejsze monograficzne opracowanie dotyczące interakcji pomiędzy lekami a żywnością i alkoholem to zagadnienie stosunkowo nowe w świecie medycznym, niestety, prawie nieznane. Współdziałanie pomiędzy żywnością a lekiem zachodzi na wielu "poziomach", od współzależności dotyczących wchłaniania, poprzez metabolizm i wydalanie leku lub produktów jego przemiany. Wiedza na ten temat jest jeszcze stosunkowo niewielka, nie zawsze oparta o szerokie badania.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.