Opis
Wszystko, co każdy smakosz powinien wiedzieć o tradycyjnej kuchni polskiej. W serii „Kanon Tradycyjnej Kuchni Polskiej” prezentujemy najlepsze, najbardziej charakterystyczne i sprawdzone przepisy, wybrane i polecane przez Hannę Szymanderską. Niektóre świetnie znane, inne – nieco zapomniane. Warto je sobie przypomnieć i przekonać się, jak bogata jest nasza kuchnia narodowa. „Grzyby” to szósty tom piętnastotomowej serii. Dowiesz się z niego m.in.: * jakie grzyby nie nadają się do suszenia, * dlaczego smardze trzeba sparzyć przed przygotowaniem, * czym faszerować grzyby, * jak robi się salceson z grzybów, kiełbaski z opieniek oraz wiele innych dań, którymi zaskoczysz gości.
Inne tego autora
W tomie "Jajka i sery" znalazły się receptury na rozmaite jajecznice, zapiekanki, placki, sałatki, pasty i wiele innych.
Kanon tradycyjnej kuchni polskiej to pięknie ilustrowana seria książek z najlepszymi, najbardziej
charakterystycznymi i sprawdzonymi przepisami polskiej kuchni tradycyjnej, rekomendowanymi przez Hannę Szymanderską....
28,70 zł
39,00 zł
Oszczędzasz: 10,30 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Cała Polska w Twojej kuchni! Śląskie rolady z modrą kapustą, podlaska kiszka ziemniaczana, góralska kwaśnica... Sprawdź, ugotuj, spróbuj! Dzięki tej książce przygotujesz ucztę w regionalnym stylu i zachwycisz gości. Znajdziesz w niej przepisy wykorzystywane od pokoleń i zupełnie nowe, inspirowane lokalnymi produktami. Ponad 1000 sprawdzonych przepisów na potrawy z różnych stron Polski! ...
51,52 zł
69,90 zł
Oszczędzasz: 18,38 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Już w epoce kamiennej ludzie zorientowali się, że rośliny nie tylko urozmaicają jedzenie, ale korzystnie działają na zdrowie. Dzięki instynktowi i doświadczeniu doszli do wniosku, że wiele z nich może pomóc w wyleczeniu rozmaitych schorzeń, zagoić rany, złagodzić dokuczliwe dolegliwości (...). Natura bogata jest w najwspanialsze, najzdrowsze i najtańsze rośliny lecznicze. Zdrowo i ciekawie można urozmaicić nasz jadłospis wieloma z nich, dlatego warto je poznać. Znakomicie przydaje się znajomość...
25,13 zł
34,90 zł
Oszczędzasz: 9,77 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Od wieków kuchnia polska kochała przyprawy; nie bez powodu mówiono "pieprzno i szafranno, moja mościa panno". (...) Dawniej nazywano je "aroma" lub "korzenie"; dziś mówimy po prostu "przyprawy" i pod tym określeniem kryją się zarówno zioła, nasiona, jak i owoce. Wartość przyprawową mają najrozmaitsze części roślin: kłącza, liście, owoce, nasiona, pączki kwiatowe lub znamiona kwiatów. Na ich smak i zapach wpływają zawarte w nich olejki eteryczne.Umiejętność stosowania przypraw jest sztuką; nie mo...
21,53 zł
29,90 zł
Oszczędzasz: 8,37 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Polska Kuchnia Domowa to zbiór ok. 200 przystępnie podanych przepisów, które pobudzają wyobraźnię i inspirują do śmiałych działań w kuchni zarówno osoby początkujące, jak i doświadczonych miłośników sztuki gotowania. ...
9,29 zł
12,90 zł
Oszczędzasz: 3,61 zł
Cena sugerowana przez wydawcę
Polowano u nas od zarania dziejów: polowali królowie i magnaci, rycerstwo i szlachta, a także niższe stany. Współczesnego myśliwego także cieszy każda chwila spędzona na łonie natury i przy łowiectwie. Sezonem dziczyzny jest jesień i wczesna zima, wtedy mięso jest najsmaczniejsze. Książka dostarcza oryginalne przepisy na potrawy z dziczyzny, ciekawostki kulinarne i anegdoty, ukazuje fascynujący obraz obyczajów myśliwskich....
22,79 zł
29,99 zł
Oszczędzasz: 7,20 zł
Cena sugerowana przez wydawcę