Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw
-24%

Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw

Wydawnictwo:Graf-ika
Liczba stron: 196
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2021
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788361889694
Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw
Cena sugerowana przez wydawcę:
52,00
39,55
Oszczędzasz: 12,45

Opis

Reprint pierwszej zachowanej polskiej książki kucharskiej, wydanej w Krakowie w 1682 roku. Wydana po staropolsku ghoticą i współczesną czcionką w jednym woluminie. Książka składa się z trzech rozdziałów i zawiera 333 przepisy. W części pierwszej przedstawione zostały potrawy mięsne, w rozdziale drugim umieszczono przepisy na dania z ryb, ostatnia część dzieła zawiera receptury na potrawy mleczne, pasztety, sposoby przyrządzania tortów i ciast. Każda z tych części oprócz stu głównych przepisów, zawiera uzupełnienie, tzw. additament (dziesięć kolejnych receptur, dotyczących dodatków do opisywanych wcześniej potraw). Atrakcją każdego rozdziału jest tzw. sekret kuchmistrzowski. Dzieło zadedykował autor Helenie Tekli Lubomirskiej, żonie Aleksandra Michała.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.