Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIZdrowie i uroda
Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...
-32%

Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...

Anna Wrzochal

Wydawnictwo:Astrum
Autor: Anna Wrzochal
Liczba stron: 150
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2018
Format: 14,7x20,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788372779892
Żywienie jako element profilaktyki i leczenia...
Cena sugerowana przez wydawcę:
35,00
23,71
Oszczędzasz: 11,29

Opis

Autora Anna Wrzochal w książce Żywienie jako element profilaktyki i leczenia chorób nowotworowych mierzy się z pojęciem tzw. żywności funkcjonalnej, opisanej wcześniej w książce Lecha Tkaczyka Dieta funkcjonalna, zwanym także żywieniem medycznym.
Jest to położenie nacisku oraz umiejętności w przygotowywaniu posiłków z takich produktów spożywczych, które pełne są czynników bioaktywnych, które mogą wspomóc odporność organizmu, dadzą mu siłę ma utrzymanie się w dobrym chroniąc go przed niektórymi schorzeniami.Słowem autorka w książce w sposób bardzo przystępny opisuje wykorzystanie żywności jako specyficznego leku w leczeniu określonych schorzeń. W tej książce skupia się na chorobach o charakterze nowotworym.
Żywienie to przyporządkowane jest zawsze dla określonej grupy wiekowej, płci, wagi oraz stanu chorobowego. Generalnie uważa się dzisiaj,że za zdrowie człowieka,walkę z każdym schorzeniem odpowiada system immunologiczny. System ten musi być w sposób właściwy traktowany, dokarmiany.
Związki,czynniki aktywne odpowiedzialne za odporność dostarczane do organizmu, a opisane w książce są niezwykle pomoce w samo zwalczaniu chorób nowotworowych. Należą do nich wszelkie rośliny mające w swoim składzie związki niszczące wolne rodniki, oksydanty, flawonoidy itd. Dieta bogata w antyoksydanty jest dobra dla każdego, nie tylko dla osób chorych na nowotwory, bo wolne rodniki uszkadzają komórki organizmu, są jedną z przyczyn starzenia się. Aby zminimalizować ich szkodliwy wpływ, wzbogać dietę o antyoksydanty.Ważnym związkiem jest tzw. betaglucan- mało osób o nim wie i docenia go.
Ale autorka we wstępie mówi także o tym,że jej książka przeznaczona jest nie tylko dla osób, u których zdiagnozowano nowotwór. To idealna lektura dla każdego, ponieważ duża część książki dotyczy także profilaktyki a jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć. Informacje dotyczące diagnostyki oraz sposobów leczenia niezwiązanych z żywieniem zostały napisane w oparciu o literaturę, nie praktykę. Mają one na celu nakreślić czytelnikowi cały obraz choroby nowotworowej, nie tylko tytułowe żywienie.
Informacje zawarte w tej książce nie powinny pociągać za sobą samodzielnych prób leczenia choroby nowotworowej czy też rezygnacji z leczenia w szpitalu. Porady i wskazówki dotyczące sposobu odżywiania nie powinny zastąpić także wizyty u lekarza czy dietetyka. Każda osoba jest bowiem inna i wymaga indywidualnego podejścia. Zalecenia żywieniowe mogą się zmieniać w zależności od objawów, nietolerancji, alergii i chorób towarzyszących. Zapraszam do lektury tej książki.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.