Szukaj Szukaj
SZKOŁA I EDUKACJAPodręczniki akademickieBotanika
Zielnik i zielnikoznawstwo
-16%

Zielnik i zielnikoznawstwo

Jacek Drobnik

Wydawnictwo:Wydawnictwo Naukowe PWN
Autor: Jacek Drobnik
Liczba stron: 294
Oprawa: miękka
Język oryginału: polski
Rok wydania w Polsce: 2012
Format: 17.0x24.0cm
ISBN: 9788301151430
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788301151430
Zielnik i zielnikoznawstwo
Cena sugerowana przez wydawcę:
39,90
33,32
Oszczędzasz: 6,58

Opis

Zielnik to podstawowe narzędzie badawcze i dokumentacyjne w botanice, to archiwum informacji naukowej na miarę biblioteki.
Publikacja omawia:
zbieranie (w zgodzie z zasadami ochrony przyrody), zasuszanie i przechowywanie roślin naczyniowych, mszaków, glonów, grzybów, porostów i śluzorośli;
etykietowanie - katalogowanie zbiorów według nowoczesnych wymogów dokumentacji botanicznej;
prowadzenie wymiany naukowej zbiorów i wydawnictw zielnikowych;
nowoczesną ochronę zielnika przed szkodnikami;
trwałe (tzw. archiwalne) techniki i materiały używane w zielnikach;
estetykę i jakość wykonania zbiorów;
niektóre kolekcje specjalne, w tym zbiory karpologiczne (owoców i nasion);
reguły wyznaczania typów nomenklatorycznych;
zasady przygotowania i racjonalnego prowadzenia badań florystycznych.

W książce zamieszczono angielsko-polski słownik pojęć związanych z zielnikiem.

Krąg odbiorców książki to:
studenci biologii, farmacji, biotechnologii, ochrony środowiska, leśnictwa i kierunków rolniczych wykonujący zielniki w ramach nauki botaniki na pierwszych latach studiów;
magistranci i doktoranci prowadzący badania florystyczne, ekologiczne, taksonomiczne;
zawodowi botanicy (floryści, taksonomowie);
kuratorzy kolekcji zielnikowych w uczelniach i muzeach;
zainteresowani suszeniem roślin do celów dydaktycznych;
miłośnicy przyrody, amatorzy pasjonujący się florystyką.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.