Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIAlbumyKulinariaKuchnia dla zdrowia i urody
Pory roku na talerzu
-47%

Pory roku na talerzu

Krystyna Gierszewska

Wydawnictwo:Bernardinum
Autor: Krystyna Gierszewska
Liczba stron: 244
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2022
Format: 235x165 mm
EAN:9788381278034
Pory roku na talerzu
Cena sugerowana przez wydawcę:
29,90
15,75
Oszczędzasz: 14,15

Opis

Najlepszą alternatywą dla współczesnej, wysoko przetworzonej a co za tym idzie niezdrowej, sklepowej żywności, są proste, sprawdzone potrawy domowej kuchni. Tym bardziej kuchni tradycyjnej, której dania komponowane są w oparciu o dawne, przekazywane z pokolenia na pokolenie receptury wykorzystujące surowce pozyskiwane głównie z własnej hodowli, z przydomowych ogrodów i sadów oraz od rodzimych producentów.
Niewątpliwą zaletą książki Krystyny Gierszewskiej Pory roku na talerzu jest ukazanie zależności pomiędzy religią, przyrodą i tradycją, przede wszystkim zależności kulinarnych. Cała ta uczta dla podniebienia bo tak najkrócej scharakteryzować można kolejną publikację Autorki (Tradycyjne smaki Kociewia 2007, Dawne smaki Kociewia 2010) wyprawiona została na biesiadnym stole zastawianym dla uczczenia świąt kościelnych i ludowych, ale także rodzinnych uroczystości czy towarzyskich spotkań. Interesującym uzupełnieniem tego niecodziennego kulinarnego elementarza są osobiste wspomnienia oraz wzmianki na temat historii i genezy niektórych potraw.
Książka powstała dzięki pasji i chęci ocalenia smaków i zapachów rodzinnego domu. A domem tym jest Kociewie urocza pomorska kraina, której kuchnia jest nierozerwalnie związana z życiem i dziejami jej mieszkańców. Pory roku na talerzu pozwalają lepiej poznać ten region i w nim się rozsmakować

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.