Opis
Książka poczytnego rosyjskiego autora o niedocenianych prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego. Zawiera historię uprawy lnu i wykorzystywania jego włókna i nasion, przykłady zastosowań ze starych rosyjskich zielników i współczesne przepisy zastosowania oleju lnianego, a także informacje o zawartych w nim substancjach czynnych.
Olej lniany to:
• Niedoceniane źródło kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6
• Remedium na podwyższony cholesterol, nadciśnienie, problemy z odpornością i choroby układu nerwowego
• Niezastąpiony w zdrowej kuchni
Iwan Nieumywakin zajmuje się kolejnym prostym środkiem leczniczym. Tym razem opowiada o prozdrowotnych właściwościach oleju lnianego i siemienia, z którego się go tłoczy. Ich cenne właściwości w pełni potwierdzają zarówno wielowiekowe doświadczenie medycyny ludowej, jak i współczesna nauka. Len stosowano od wieków na terenach słowiańskich nie tylko do produkcji odzieży.
Fenomen oleju lnianego związany jest między innymi z tym, że dysponuje on jedną z największych zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 spośród wszystkich roślin oleistych. Dzięki temu może być używany jako tanie ich źródło i doskonały środek do wzmacniania zdrowia i odporności dzieci i dorosłych. A przecież to nie jedyne substancje wchodzące w jego skład.
Książka omawia zastosowania oleju lnianego w profilaktyce i leczeniu cukrzycy, chorób kobiecych, stanów zapalnych skóry i stawów, a także nowotworów, stwardnienia rozsianego oraz chorób sercowo-naczyniowych.
Oprócz tego poznasz przepisy na wykorzystanie oleju lnianego w kuchni.
Spis treści
SPIS TREŚCI | |
Wstęp | 3 |
Rozdział 1 – Najczystsza z roślin | 7 |
Rozdział 2 – Tłukli mnie, międlili | 23 |
Rozdział 3 – Tajemnica właściwości leczniczych oleju lnianego | 33 |
Rozdział 4 – Olej lniany w praktyce leczniczej | 39 |
Ogólne zalecenia do stosowania oleju lnianego | 39 |
Cukrzyca | 40 |
Choroby kobiece | 47 |
Choroby skórne i choroby stawów | 48 |
Oparzenia popromienne | 50 |
Choroby nowotworowe | 51 |
Choroby sercowo-naczyniowe | 57 |
Rozdział 5 – Olej lniany w kuchni | 73 |
Zamiast zakończenia | 81 |
Bibliografia | 91 |