Szukaj Szukaj
Batieczko_m
Nowość

Kolagen. Nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości

Sergiej A. Batieczko

Wydawnictwo:Hobbit Plus
Autor: Sergiej A. Batieczko
Tłumacz:Wioletta Czarnecka
Dostępność:Wysyłamy w 24h
EAN:
Kolagen. Nowa strategia zachowania zdrowia i przedłużenia młodości
45,00

Opis

Książka ta, podobnie jak wcześniejsze prace dr Batieczki powstała z inspiracji i w uznaniu polskich odkryć biochemicznych w zakresie wyizolowania bezpośrednio ze skór rybich i poddania hydratacji - trzeciorzędowego kolagenu, zachowującego poza organizmem żywym konformację potrójnej helisy i biologiczną aktywność.

Kolagen jest najważniejszym białkiem w organizmie, ponieważ stanowi 30% całkowitej masy białka ludzkiego i 70% masy białek skóry
.

Autorzy:
- Siergiej A. Batieczko
- doktor nauk medycznych. Zakończył Czernowicki Instytut Medyczny. Członek Zarządu Stowarzyszenia lekarzy Ukrainy, członek Rady Ukraińskiej Federacji Organizacji społecznych poparcia ochrony zdrowia społeczności cywilnej. Z inicjatywy S.A. Batieczko zostały opracowane strategie doskonalenia systemów zaopatrzenia lekarskiego, zarządzania jakością pomocy lekarskiej, programów profilaktycznych i zdrowotnych. Odbywał staże w Niemczech, Ameryce, Chinach, Japonii, Szwajcarii. Został nagrodzony międzynarodowym orderem Laury Chwały - w 2003 roku, za aktywny udział w międzynarodowej współpracy w dziedzinie ochrony zdrowia i wdrażania nowych technologii medycznych.
- A.M. Liedzjewirow -  doktor nauk medycznych.

Spis treści:

PRZEDMOWA

Rozdział 1. BIAŁKO - PODSTAWA ŻYCIA.

Rozdział 2. KOMÓRKA, METABOLIZM I AMINOKWASY.

Rozdział 3. KOLAGEN - PODSTAWA TKANKI ŁĄCZNEJ I BIAŁKO MŁODOŚCI.

3.1. Kolagen. 

3.2. Biologiczne i funkcjonalne znaczenie aminokwasów kolagenowych. 

3.3. Biofunkcje białka kolagenowego. 

3.4. Kolagenogeneza.

3.5. Macierz międzykomórkowa i transepidermalność produktów rozpadu kolagenu dostarczonych spoza ustroju.

3.6. Dowody naukowe na oddziaływanie kolagenu rybiego.

Rozdział 4. DIAGNOSTYKA I MOŻLIWOŚCI  BIOKOREKCJI NIEWYDOLNOŚCI TKANKI ŁĄCZNEJ ORAZ DEFICYTU KOLAGENU USTROJOWEGO.

4.1. Koncepcja niewydolności kolagenu i tkanki łącznej.

4.2. Diagnostyka niewydolności kolagenu i tkanki łącznej.

4.3. Nowe podejście i nowe możliwości leczenia niedomagań tkanki łącznej.

Rozdział 5. ZASTOSOWANIE AMINOKWASÓW I KOLAGENU W MEDYCYNIE. ZARYS HISTORYCZNY I ZARYS MOŻLIWOŚCI.

5.1. Zastosowanie aminokwasów w literaturze zagranicznej.

5.2. Zastosowanie kolagenu w literaturze zagranicznej.

Rozdział 6. HISTORIA POZYSKANIA, CHARAKTERYSTYKA I DZIAŁANIE HYDRATU TROPOKOLAGENU RYBIEGO.

6.1. Historia natywnego, rybiego tropokolagenu.

6.2. Charakterystyka kolagenu rybiego.

6.3. Działanie dermo kosmetyczne hydratu kolagenu rybiego.

6.4. Badania aplikacyjne i aparaturowe hydratu kolagenu rybiego.

Rozdział 7. PRZYSWAJANIE KOLAGENU OBCEGO W NATURALNYM POŻYWIENIU.

Rozdział 8. KLINICZNO - FARMAKOLOGICZNA CHARAKTERYSTYKA LIOFILIZATU TROPOKOLAGENU RYBIEGO I OPARTEGO O NIEGO PREPARATU COLVITA.

8.1. Opis i charakterystyka substancji składowych preparatu colvita.

8.2. Zastosowanie terapeutyczne kolagenu rybiego i preparatu colvita.

8.3. Konkretne efekty kliniczne stosowania kolagenu rybiego i preparatu colvita.

8.4. Ogólne uwagi o stosowaniu i dawkowaniu preparatu colvita.
Przeciwwskazania.

Rozdział 9. CZY WARTO SIĘ SUPLEMENTOWAĆ?

Rozdział 10. STOSOWANIE KOMPLEKSU AMINOKWASOWO - MINERALNO - WITAMINOWEGO COLVITA W PROGRAMACH BIOKOREKCJI I LECZENIA.

10.1. Uwagi wstępne. Wyliczenie głównych kategorii osób, do których adresowane zostały programy biokorekcji.

10.2. Starość a starzenie przedwczesne.

10.3. Przedwczesne starzenie się skóry i jej przydatków.

10.4. Syndrom metaboliczny.

10.5. Choroby układu sercowo-naczyniowego.

10.6. Choroby układu nerwowego.

10.7. Choroby organów trawiennych.

10.8. Choroby kręgosłupa.

10.9. Obniżenie odporności układu immunologicznego.

10.10. Nowotwory złośliwe.

Rozdział 11. NOWA STRATEGIA ZACHOWANIA ZDROWIA I PRZEDŁUŻENIA MŁODOŚCI.

11.1. Kody młodości.

11.2. Elementy trybu życia.

11.3. Uwagi o dwóch pułapkach jedzenia.

11.4. Pokarmy zalecane w odżywianiu strukturalnym.








Opinie

Kupujący ten produkt kupili także:

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.