Szukaj Szukaj
SZKOŁA I EDUKACJAPodręczniki akademickieHistoria
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku... cz.III
-12%

Dietetyka i sztuka kulinarna antyku... cz.III

Maciej Kokoszko

Wydawnictwo:Wydawnictwo Uniwersytetu Łódzkiego
Autor: Maciej Kokoszko
Liczba stron: 271
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2016
Format: 16,5x24x1,3 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788380884786
Dietetyka i sztuka kulinarna antyku... cz.III
Cena sugerowana przez wydawcę:
49,90
43,78
Oszczędzasz: 6,12

Opis

Niniejsza publikacja jest kontynuacją wieloletnich, wspólnie prowadzonych przez Autorów badań nad dietą, dietetyką, farmakologią i gastronomią późnego antyku i wczesnego Bizancjum. Powstała ona głównie na bazie greckich traktatów medycznych skomponowanych w okresie od I do VII w., ale uwzględnia także dane pochodzące spoza tego kanonu.
Zamiarem Autorów było przekazanie w przystępny sposób wiedzy antyku i Bizancjum na temat jaj i produktów mlecznych. W tym celu starali się oni przetłumaczyć na współczesny język sposób myślenia ówczesnych lekarzy, a także zaprezentować główne założenia propagowanej przez nich teorii. W szczególności zwrócili uwagę na ukazanie sposobów wykorzystywania wspomnianych produktów spożywczych jako pokarmu i lekarstwa. Dlatego też świadomie wkraczali na obszar historii gastronomii i farmakologii. Choć natura badań skłaniała Autorów do formułowania wniosków przede wszystkim z zakresu dziejów wyżywienia oraz medycyny, to niekiedy podejmowali też kwestie powiązane z historią gospodarczą i społeczną tego okresu.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.