Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Atlas kulinarny Rybne regionalia
-27%

Atlas kulinarny Rybne regionalia

Praca zbiorowa

Wydawnictwo:Elset
Autor: Praca zbiorowa
Liczba stron: 80
Oprawa: twarda
Rok wydania w Polsce: 2013
Format: 21,5x26,5 cm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788362863389
Atlas kulinarny Rybne regionalia
Cena sugerowana przez wydawcę:
39,90
28,94
Oszczędzasz: 10,96

Opis

Trójjęzyczny atlas, wydany z inicjatywy Lokalnej Grupy Działania Mazurskie Morze" i Lokal-
nej Grupy Rybackiej Pojezierze Dobiegniewskie", to podsumowanie kulinarnego spotkania wschodu z zachodem Polski zdjęcia krajobrazów i zbiór przepisów na dania z ryb.
We wstępie książki napisano Pomimo tego, że obszary działania naszych stowarzyszeń znajdują się na przeciwnych krańcach Polski, staramy skupiać się na tym co łączy, niż zastanawiać nad tym co dzieli. Przyroda, lasy, jeziora a w jeziorach ryby!. To jedno z podo-
bieństw, które jednoczy obie grupy. Drugim jest paralelna historia. Zarówno dzisiejsze Mazury, jak i Ziemia Lubuska to tereny, zamieszkane głównie przez ludność napływową, zmieniającą się na przestrzeni wielu lat szczególnie po 1945 roku przez przesiedleńców, repatriantów i ich potomków. Mozaika kultur, doświadczeń, tradycji, rdzenni mieszkańcy stanowią mniejszość.
Projekt współpracy stowarzyszeń pozwolił na poznanie kuchni obu regionów będących tyglem kulinarnym tradycji polskich, kresowych, niemieckich i staropolskich. Ale to przecież ich dzisiejsze dziedzictwo kulinarne.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.