Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIKulinaria
Antyodżywcze i antyzdrowotne...
-12%

Antyodżywcze i antyzdrowotne...

Emiliia Kolarzyk

Wydawnictwo:Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego
Autor: Emiliia Kolarzyk
Liczba stron: 777
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2016
Format: 16,5x24 cm
EAN:9788323339663
Antyodżywcze i antyzdrowotne...
Cena sugerowana przez wydawcę:
60,99
53,53
Oszczędzasz: 7,46

Opis

Książka zawiera syntetyczną analizę zmieniającego się znaczenia żywności w życiu współczesnego człowieka, zarówno w wymiarze pozytywnym, jak i negatywnym. Podkreśla jej zasadniczą funkcję odżywczą, ale podejmuje też tematykę antropogenizacji żywności. Człowiek bowiem ingeruje we wszystkie etapy powstawania żywności: od pola rolnika do stołu użytkownika. W żywności zatem mogą się znaleźć: obce i naturalne nieodżywcze substancje związane z produkcją i obrotem, związki pochodzące z emisji przemysłowych, środków transportu i obróbki termicznej, a także dodatki do żywności celowo dodane oraz alergeny pokarmowe. Dlatego zasadniczego znaczenia nabiera poruszany w podręczniku problem bezpieczeństwa zdrowotnego żywności, zarówno w skali krajowej, jak i międzynarodowej.

Opinie

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.