Szukaj Szukaj
KSIĄŻKIAntropologia
Antropologia praktyk kulinarnych.. T.5
-15%

Antropologia praktyk kulinarnych.. T.5

Roman Chymkowski , Anna Jaroszuk

Wydawnictwo:Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego
Autor: Roman Chymkowski , Anna Jaroszuk
Liczba stron: 364
Oprawa: broszurowa
Rok wydania w Polsce: 2012
Format: 235x165 mm
Dostępność:Produkt czasowo niedostępny
EAN:9788323508458
Antropologia praktyk kulinarnych.. T.5
Cena sugerowana przez wydawcę:
39,00
33,30
Oszczędzasz: 5,70

Opis

Ta interesująca publikacja przedstawia czytelnikowi wybrane socjologiczne interpretacje jedzenia. Czynność spożywania posiłków bywa bardzo często łączona z otaczającą nas kulturą czy religią, a swoje odzwierciedlenie znajduje w licznych dziełach literackich, teatralnych czy filmowych, a nawet filozoficznych. Książka jest zbiorem szkiców, których autorzy prezentują kontekst religijny oraz filozoficzny jedzenia, dzieje jedzenia oraz jego rolę np. w procesach modernizacyjnych, kwestie ideologiczne związane ze spożywaniem określonych potraw czy uprawianiem konkretnych praktyk kulinarnych, a nawet podejmują próbę ukazania jedzenia przez pryzmat konstruowania tożsamości zbiorowych. Książka z pewnością zainteresuje socjologów, psychologów, ale również może zainspirować historyków czy kulturoznawców.

Opinie

Inne tego autora

Ta strona wykorzystuje ciasteczka lub podobne technologie do przechowywania informacji. Brak zmiany w ustawieniach przeglądarki oznacza zgodę na to. Więcej w naszej polityce prywatności.